У Південній Африці знайшли найдавніший у світі малюнок

af79b9352b01867785dbbeedbc64142e

Археологи знайшли в печері Бломбос в Південно-Африканській республіці малюнок, що зробили близько 75 тисяч років тому. Дослідники вважають, що зображення на шматку мінералу — це частина більшого та складнішого малюнка.

Південноафриканські та французькі археологи з університету Вітватерсранда виявили в печері шматок сілкріта (матеріалу на основі кварцевого піску), пише Громадське.

На мінералі розмірами 3,9 × 1,3 × 1,5 сантиметрів були намальовані пересічні лінії. Камінь знайшли в археологічному шарі віком близько 75 тисяч років.

Дослідники провели мікроскопічні та хімічні аналізи, результати яких показали, що малюнки зробили охрою. На їхню думку, різке завершення ліній по краях каменю свідчило про те, розмір малюнка був більше, і, можливо, складніше, але інші частини сілкріта не збереглися.

Вчені вважають, що артефакт був частиною жорна, на якому робили порошок з охри. До того ж, археологи провели експеримент, під час якого вони охрою малювали лінії на шматку сілкріта, і показали, що лінії, швидше за все, були зроблені загостреним шматочком охри товщиною 1-3 міліметри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: