Збудована біля Львова козацька чайка відправиться у похід Чорним морем

10560275_824446667579041_8691124044041680479_o

Упродовж 27 вересня – 6 жовтня 2018 року, збудована на Львівщині у 2006 році за кресленнями 17 сторіччя, козацька чайка «Спас» піде Чорним морем та Дунаєм із Білгород-Дністровська до українських міст Вилкове та Килія.

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

За словами організаторів, мета походу – пошук та документування культурної спадщини із нащадками запорізьких і донських козаків, які переселилися в буджацькі степи та на Дунай після зруйнування Запорізької Січі російською Імперією.

Завдяки походу відеоконсультант, режисер та сценарист Олеся Новосад сворить фільм, у якому розкриють забуті паралелі та точки доторку давньої та сучасної культур.

Крім цього, після завершення походу, організують виставку живопису та фотографій з текстами письменників, учасників проекту та створять фотоальбом – знайомство з краєм старовірів, козаків та рибалок.

Відзнятий фільм покажуть в рамках Міжнародного фестивалю «Кіно-маршрут» у жовтні та листопаді 2018 року в м. Жовква, Львівської області. Крім цього, організатори зазначили, що планують подавати фільм на участь в інших фестивалях документального кіно в Україні та за кордоном.

Довідка:

Учасники Фонду Розвитку Екотуризму «Витоки» збудували козацьку чайку «Спас» в 2006 році в селі Раковець, що під Львовом, і щороку вирушають в новий похід. За час свого існування чайка зі своєю залогою побувала в Батумі на День незалежності Грузії, обійшла Крим, була в Азовському морі, кілька разів відкривала День ВМС України в Севастополі, здійснила кілька проектів на Дніпрі та Південному Бузі, походи до отамана Сірка в Капулівку, щорічні майстер-класи для дітей у Черкасах на базі муніципальної Школи юних моряків, літні табори для пластунів-чорноморців та ін.

«Спас» – друга чайка, збудована у Львові. Перший корабель «Пресвята Покрова» збудовало в 1991-му році Товариство «Кіш». Він обійшов Європу, брав участь у святкуваннях історичних кораблів у всіх європейських країнах, салютував англійській королеві, черговий раз «брав» Стамбул та Дюнкерк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: