Смачно і корисно: як на Львівщині виготовляють сир на сімейній фермі (фоторепортаж)

IMG_2060

Ось уже два роки у селі Бабина Самбірського району розвивається сучасна сімейна молочна ферма, на якій виготовляють смачні сири, передає кореспондент Дивись.info.

Як розповів керівник ферми Микола Бурак, окрім сирів, тут ще реалізовують сметану та молоко.

Ферма вирощує унікальну породу корів джерсейську, наразі тут є 7 корів і одне теля.

«Розпочинали із 6 корів. На даний момент тут корови, які дають не менше 6 тонн молока за 300 днів лактації. Продається сире молоко, а також робиться сир качотта трьох видів і едегейський сир», - розповів Микола Бурак.

За словами господаря, догляд за тваринами багато часу не займає. «По годині зранку та ввечері та - 20 хв в обід», - сказав пан Микола та розповів, що ферму планують розширювати, а також збільшувати кількість корів.

Він також зізнався, що справа, яку започаткували, йому подобається, адже є чимало програм підтримки від держави. Завдяки програмі фермери отримали вентилятор, спеціальні лампи, доїльний апарат та керування до нього.

Окрім того, фермер відзначив, щоб покращити якість молока, його після доїння переливають у спеціальну ємкість, аби зразу охолодити до температури 4 градусів.  «Це покращує якість молока, адже не розвиваються шкідливі бактерії. Після  того, як ми молоко охолодимо, всі шкідливі бактерії припиняють свій розвиток», - пояснює пан Микола.

Головна спеціалістка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Христина Солопатич розповіла, що це не перша сімейна ферма на Львівщині, якій надається така допомога.

«Працює 128 ферм, які зосереджені в різних районах області, зокрема, в Бродівському , Дрогобицькому, Самбірському, Жидачівському та Стрийському районах», - повідомила Христина Солопатич.

За її словами, майже 93 % поголів'я корів на Львівщині зосереджено в особистих селянських господарствах, які виробляють 96% молока в області.

«За підтримки Канадського проекту на Львівщині відкрили 40 сімейних ферм, які вкладають кошти в розвиток особистих селянських господарств. Розвиток таких особистих селянських господарств дає можливість нам створити додаткові робочі місця, забезпечити високу якість молока з більшою доданою вартістю і дасть можливість таким молодим сім'ям жити більш заможніше і передавати свій досвід майбутньому поколінню», - пояснила головна спеціалістка департаменту агропромислового розвитку.

Вона зазначила, що в більшості випадків гроші виділяються на обладнання, тобто надаються коврики для тварин, вентилятори для того, щоб було постійно свіже повітря та на освітлення. «Тобто таке обладнання, яке сприяє комфорту утримання тварин. Також в нас є обласна програма підтримки і є державні програми підтримки, які підтримують таких малих фермерів - надаються кредити, фінансова підтримка на основі бізнес-планів», - розповіла пані Христина.

За їх словами, основною метою програми є те, аби люди не вирізали маленьких телят, а могли їх утримати до більш старшого віку і змогли з неї виростити корову, яка в майбутньому буде давати молоко і зможе забезпечувати сім'ю продуктом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: