Після повернення з війни український захисник створив полуничну ферму (фото)

39075625_2156382797983529_3149840972351799296_n
фото: ФайнаBerry, сторінка у мережі Facebook

Започаткувати успішну  власну справу з початковим капіталом у 28 тисяч гривень. Наскільки це реально? І що потрібно для того, аби втілена в життя ідея дійсно приносила гроші? Відповіді на всі ці запитання кореспонденту  Дивись.info дав український захисник Микола Стецьків. Він - засновник фермерського господарства «ФайнаBerry».

Як усе було?

Після повернення з війни, Микола звернувся в Центр зайнятості щодо виплати з безробіття.

«Мені запропонували започаткувати власну справу. Я погодився, але основа для започаткування справи повинна бути ідея. Прийшовши додому, порадившись з дружиною, ми довго не могли нічого придумати, чим би ми займалися. Бо вона за освітою біолог, я за освітою юрист. Але десь на задньому фоні ми пам’ятали емоційний момент щастя дітей, коли вони їли полуницю. І вирішили цей напрямок дослідити. Зайшли в Інтернет, писали запити, зрозуміли, щоУ цей ринок повністю вільний, він ніким не задіяний. Тобто є повністю вільна ніша для започаткування вирощування органічної полуниці. І в тому напрямку ми почали рухатися», - розповідає Микола Стецьків.

фото: ФайнаBerry, сторінка у мережі Facebook

28 000 гривень як старт

На перших етапах втілення ідеї в життя було складно, зізнається Микола.  Найбільше – через брак інформації.

«Ми дивилися всі youtubeролики, які пов’язані з вирощування ягоди як в Україні, так і за кордоном. Переглядаючи ту кількість роликів, ми помітили такий вид діяльності як агротуризм в європейських країнах. Перші кроки – це була одноразова виплата 28 тисяч гривень, з якої ми закупили посадковий матеріал і додаткові речі для посадки на 10 сотих землі. У жовтні 2015 року ми посадили перші кущі. У червні ми побачили, що все, що ми зробили, ми зробили неправильно. І у нас з 2000 саджанців залишилося тільки 800. Але завдяки цим восьмистам кущам, ми коли зробили фото зібраної ягоди і виклали її у Facebook, ми зрозуміли, що напрямок діяльності ми обрали правильний. Бо ажіотаж бажаючих придбати придбати екологічну ягоду був неймовірно великий», - ділиться з Дивись.info український захисник.

Нині полуничні володіння Миколи сягають гектара. У планах на наступний рік – це цілих 3 гектари. Сорти ягоди – італійсько-англійські.

Збери собі сам

Особливість полуничної ферми Миколи Стецьківа у тому, що ягоду звідси замовляють не лише великі компанії, нею смакують і звичайні люди. Які збирають полуницю самі. Маєте бажання – приїжджаєте на поле, берете контейнер, збираєте туди ягоду. Опісля самі важите її. Потім фото з вагою наповненого контейнера кидаєте Миколі Стецьківу у мережу Viber, а у відповідь отримуєте вартість і номер картки, куди треба перерахувати кошти.

Насолодитися полуницею можна не лише влітку, як це прийнято думати, алей зараз. Восени ягода теж рясно родить. Вартість її – 70 гривень за кілограм.


Власна справа в Україні – реально?

Микола певен, нічого неможливого у житті немає. Усе залежить від поставленої мети і того, наскільки вона яскраво виражена, щоб зрозуміти усі перешкоди, чи варто до неї йти. Але в Україні розвинути власну справу складно. Бо немає великої кількості таких програм.

«Насправді  у нас немає механізмів створення можливостей для побудови стартапів, бізнес-ідей, реалізації бізнесу, створення його. І таким чином побудови середнього класу. На державному рівні немає. І це своєю чергою несе таку річ, як складність започаткування власної справи», -

За словами Миколи, саме така програма і мотивувала його рухатися. Задуматися над тим, аби створити власний бзнес, який може процвітати.

Довідка

фото зі сторінки Миколи Стецьківа у мережі Facebook

Микола Стецьків, доброволець. У липні 2014-го року мобілізувався у добровольчий батальйон «Львів», а демобілізувався 7-го березня 2015 року. На передову відправився добровольцем тому, що до війська батька на той час 4-ьох синів не брали. Зараз у Миколи п’ятеро дітей, 5 дитина – дівчинка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: