NASA запустило в космос лазер для вивчення льоду на Землі

15 вересня з космодрому в Каліфорнії на орбіту Землі вирушив супутник NASA для вивчення стану крижаного покриву Землі.

15 вересня з космодрому в Каліфорнії на орбіту Землі вирушив супутник NASA для вивчення стану крижаного покриву Землі, передає ВВС Україна.

Місія штучного супутника, який назвали ICESat-2, полягає в тому, щоб за допомогою лазера передати більш точну інформацію про те, як глобальне потепління впливає на крижані масиви.

Він буде відстежувати поточні зміни в усіх подробицях з висоти приблизно 500 км над планетою.

ICESat-2 вивели на орбіту ракетою Delta II з авіабази ВПС США Ванденберг на каліфорнійському узбережжі.

Це вже друга версія супутника. Перший космічний апарат запустили у 2003 році, він вперше провів лазерне вимірювання товщини полярних льодовиків і морського льоду з космосу. Але місію переслідували технічні проблеми, в результаті яких спостереження тривало лише кілька місяців на рік.

З того часу NASA вдосконалило технологію, зробивши процес спостереження більш надійним та сфокусованим.

"ICESat-2 буде спостерігати за кріосферою з таким рівнем просторової роздільної здатності, який ми ніколи раніше не отримували з космосу", - пояснює професор Гелен Фріккер з Інституту океанографії Скріппса.

"Промінь лазера ділиться на шість частин - три пари, тому ми можемо бачити зображення більшої поверхні льоду, а також оцінювати поверхневий нахил. Одні й ті ж наземні поверхні будуть замірятися кожні три місяці, даючи нам сезонні знімки льоду. Завдяки цим даним ми можемо зрозуміти процеси, пов'язані зі скороченням об'ємів льоду в полярних регіонах ", - розповіла вона в інтерв'ю ВВС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: