Якщо народ дозволяє бути політику слабким безвольним алкоголіком, то він буде таким: цитати Георгія Гонгадзе

687429

Рівно 18 років тому цього дня викрали українського журналіста Георгія Гонгадзе. Сьогодні Україна вшановує пам'ять засновника «Української правди».


Вбивство журналіста стало одною з найбільш резонансних подій незалежної України і мало неабиякий вплив на подальший хід історії.

Восени 2000 року в Україні після оприлюднення «плівок майора Миколи Мельниченка» вибухнув так званий касетний скандал. На оприлюднених записах вказується про причетність екс-президента Леоніда Кучми та низки інших високопосадовців до вбивства журналіста Гонгадзе.

Журналіст був відомий своєї критикою президента Леоніда Кучми, а також тим, що в 2000-му році заснував одне з тепер найвпливовіших політичних інтернет-видань - сайт «Українська правда».

Відео з відкритих джерел:

Цитати журналіста про політику, цінності та владу

Про корупцію

Корупція завжди є і була у всіх державах незалежно від устрою: демократичного, тоталітарного чи будь-якого іншого… Цього процесу не можна позбутися, він є в Америці, є в будь-якій іншій демократичній країні. Але ми повинні зробити все, щоб ці рамки були максимально вузькими.

Про цінності

Є загальні цінності, які треба відстоювати, цінності життя і смерті.

Раніше чи пізніше наступить час, і ми підемо з цього життя, і вже на наших могилах не б-де написано «був він комуністом» чи «був він націоналістом»… Буде просто прізвище. А залишаться наші діти, наші нащадки, які будуть ходити біля наших плит на цвинтарі, дивитись і згадувати: «Чи були ці люди, які жили до нас, тими, за кого вони себе видавали? Чи зробили вони все, щоб вони жили щасливо?».

[dyvys_blockqoute text="Раніше чи пізніше наступить час, і ми підемо з цього життя, і вже на наших могилах не б-де написано «був він комуністом» чи «був він націоналістом»… Буде просто прізвище," author="Георгій Гонгадзе"]

Я не хочу більше боятися

Я ніколи не боявся труднощів у цьому житті, але буває втома. Я хотів би сказати, що я не хочу більше боятися, не хочу, щоб у цій державі думали так, як я думаю зараз.

Про режим

Я дійсно хочу, щоб ми перестали ділитися на червоних і жовто-синіх. Ми всі українці. У нас є Чорнобиль, у нас є багато проблем, які треба вирішувати. Режиму дуже вигідно, щоб ми ділили все на лівих і правих. Ми всі українці.

[dyvys_blockqoute text="Я – грузин, але, якщо потрібно, я віддам життя за цю державу," author="Георгій Гонгадзе"]

Про політиків і народ

Якщо народ дозволяє бути політику слабким безвольним алкоголіком, то він буде таким. Ми допустили до того, що Кучма перетворився на ходячий муляж президента. Якщо б ми обурилися в якийсь спосіб три роки тому, все було б по-іншому. Але ми терпляче мовчали.

Про вибори

На дні не має жодної перспективи, і сьогодні я закликаю всіх затикати своїми задами дірки в нашому кораблі! І це єдиний спосіб врятувати цю державу – прийти на вибори і проголосувати. Це єдиний сьогодні шанс змінити життя.

Також Gazeta.ua зібрала висловлювання Лесі Ґонґадзе, матері журналіста, щодо вбивства її сина.

«Неодноразові заяви пана Потебенька (генеральний прокурор 1998-2002 рр. - ред.) про те, що я відмовляюсь надати зразки для експертного дослідження; що Георгія Гонгадзе бачили живим у різних містах; що тіло, знайдене в Таращі, може бути моїм сином, племінником, родичем та багато інших нелогічних заяв не пройшли для мене безслідно. Все це призвело до того, що я не маю довіри до Генеральної прокуратури і влади». Серпень, 2002.

«Я бачу, як загибель Георгія використовують різні політичні сили. Я боюся, що ніколи не дізнаюся всієї правди. Дайте мені поховати сина, підтвердіть, що це тіло справді належить йому!» Вересень, 2003.

«Я черговий раз не стану заручником політиків, це не політики, це бандити, навіть не бандити, бо ті бодай не вдають і виконують свою справу. Вони черговий раз використовують ім'я Георгія, щоб добратись до влади, щоб засвітись перед людьми, щоб у голови людей вкласти свої прізвища». Вересень, 2009.

«Я не можу поховати чужу дитину як свою власну. Тому що те, що я бачила чотири рази в морзі, нічого спільного не має з моїм сином. Оце єдине, що я можу сказати». Червень, 2010.

«Справа Ґонґадзе - це є чисто ритуально-розважальні забави тих сатанинських сил, які є в світі». Червень, 2010.

«Поки немає трупа, про яке вбивство може бути мова? Нехай покажуть мені справжні останки Гії. Це страшне шоу продовжують, щоб тримати один одного на гачку. За десять з половиною років цього кошмару змінилися три президенти і п'ять генпрокурорів, і ось аж шостий раптом порушує справу проти Кучми. Я екс-президента не ловила за руку і звинувачувати не можу. Як і не можу повірити, що він віддавав наказ убити мого сина. Можливо, десь розлютився, ляпнув, що треба його вивезти за місто і зняти штани, а хтось цим скористався, щоб усунути Кучму. Все було підлаштовано». Квітень, 2011.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: