Перевізник може у граничних межах підвищувати тариф без узгодження з керуючим органом, – Товстига

1303393179_31__large

На відміну від міста перевізник, який обслуговує приміські чи на навіть міжобласні маршрути має право підвищувати тариф у певних межах без узгодження з виконавчим органом влади.

Про це ІА Дивись.info повідомив голова ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.

«У нас в області давно мінімальна вартість проїзду – 6 гривень. Така ситуація вже щонайменше півроку на більшості маршрутів. Також якщо йдеться про тариф на перевезення між населеними пунктами, а також міжміські та міжобласні маршрути, він формується не так, як у місті, і перевізник не мусить його підвищення узгоджувати з виконавчим органом. Є гранична межа, у рамках якої можна змінювати вартість проїзду без погодження з керуючим органом. Умовно кажучи, у межах від 50 до 75 кілометрів перевізники можуть піднімати ціни. Один перевізник може встановити, наприклад, 10 гривень за певну відстань, а інший, за таку ж саму, – 8. Коли є два перевізники, то вони можуть між собою конкурувати, тобто вільне тарифоутворення. Крім того, слід зважити, якщо є конкуренція, то перевізники можуть як підвищити ціну, так і опустити. Раніше, коли тільки запроваджувалися ці зміни, то перевізники, щоб вибити конкурента з ринку, ставили значно нижчу вартість проїзду. Коли ж є лише один перевізник, тобто монополія, то нічого доброго від цього не слід очікувати. Натомість за наявності кількох перевізників в одному районі, вони конкурують між собою», – сказав Святослав Товстига.

Він також зауважив, що однією з причин підвищення вартості може бути проблема із водіями, яких катастрофічно не вистачає, відтак, щоб залучити людей, їх треба фінансово стимулювати.

«Ще один нюанс – катастрофа із водіями як у місті, так і в області.  Зараз стоїть питанні у тій площині, що треба щось міняти або, інакше, будемо скоро пішки ходити. Тобто водіїв треба якось мотивувати, а іншого способу як підняти їм зарплатню, немає. В області також є проблема з дорогами», – резюмував Святослав Товстига.

Нагадаємо, сьогодні зросли ціни на жовківському напрямку. Вартість проїзду в автобусі №151, зі Львова до Жовкви, становить – 18 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: