РФ намагається зняти із себе відповідальність за збитий боїнг, заявивши, що ракета належить Україні

4805662

У Міноборони Росії заявили, що ракета, з якою був збитий літак Malaysia Airlines у небі над Донбасом 17 липня 2014 року, належить українській частині, яка сьогодні базується у Стрию.

Про це під час прес-конференції заявив начальник головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ генерал-лейтенант Микола Паршин.

За словами російського генерала, ракета була виготовлена ​​1986 року в Долгопрудному, після чого відправлена ​​до військової частини на території України, звідки в Росію більше не поверталася, зазначив він.

«В архівах Долгопрудненського НДІ досліджені документи, що дозволили точно визначити бортовий номер ракети. Дата складання ракети – 24 січень 1986 року. Ракета 29 грудня 1986 року була відправлено залізничним транспортом у військову частину 20/152. Її справжнє найменування – 223-та зенітна ракетна бригада. Входила до складу Прикарпатського військового округу і дислокувалася в Тернопільській області УРСР», – цитує Паршина ТАСС.

На момент розпаду Радянського Союзу 223-тя зенітна ракетна бригада (в/ч 20152) входила до складу 38-ої загальновійськової армії.

Указом Президента України № 195/98 від 16 березня 1998 року 223-й зенітній ракетній бригаді 28 корпусу протиповітряної оборони було присвоєно почесне найменування «Теребовлянська».

223-й зенітний ракетний полк розміщувався в місті Теребовля Тернопільської області. У 2004 році був передислокований до Стрия Львівської області на місце розташування розформованої 25-ї зенітної ракетної бригади.

Російські військові стверджують, що встановили ракету за серійними номерами сопла і двигуна, представленим в травні 2018 року Міжнародною слідчою групою.

У такий спосіб Російська Федерація намагається зняти із себе відповідальність за збитий 17 липня 2014 року біля Тореза на Донеччині Boeing 777. В авіакатастрофі загинули усі 283 пасажири та 15 членів екіпажу, у тому числі 80 дітей, 3 з яких були немовлятами.

24 травня 2018 року об’єднана слідча група з розслідування катастрофи МН17 «Малазійських авіаліній» підтвердила, що літак було збито з ЗРК «Бук», завезеного на контрольовану проросійськими сепаратистами територію Донбасу з РФ. Про це повідомив представник міжнародної слідчої групи Вільберт Пауліссен на прес-конференції в Нідерландах. Також на прес-конференції було продемонстровано уламки ракети, якою було збито літак, виробництва 1986 року на російському заводі.

За його словами, команда слідчих дійшла висновку, що «Бук», з якого збили літак, було взято з 53-ї ракетної бригади російської армії, дислокованої в Курську. Він розповів, що були проаналізовані знімки, які фіксували пересування цього «Бука».

Також було наголошено, що у слідства значно більше доказів, проте вони відносяться до закритої частини звіту й будуть оприлюднені вже на судовому процесі. Також було запропоновано застосувати програму захисту свідків для людей, які мають будь-які відомості щодо процесу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: