Щуряча гарячка атакує. Лікар розповіла, як уберегтись від хвороби

2
фото: Вікіпедія

З початку року на Львівщині зафіксували 9 випадків захворювання на лептоспіроз, пише Дивись.info.

Останні 4 випадки були виявлені упродовж тижня, що минув. Два випадки взимку цього року завершилися летально.

Лептоспіроз -  це гостра інфекційна хвороба, що відноситься до групи зоонозів. Вона перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.

«Джерелом, резервуаром збудника є тварини. Найбільше – мишовидні гризуни. Може бути певна кількість серед собак. Із сечею вони виділяють в навколишнє середовище збудник лептоспіру. Людина заражається тоді, коли збудник потрапляє, наприклад, у воду, водойму. Людина купається, має на шкірі якісь мікротравми, і ці ліптоспіри здатні через мікротравми шкіри потрапляти в організм людини. ЗокремА, один пацієн, який перебуває в стаціонарі, заразився таким чином. Купався у водоймі і захворів», - розповідає головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Водяний щур (водяна полівка) — джерело лептоспірозу у природних осередках, фото - Вікіпедія

Також людина може заразитися при безпосередньому контакті з гризунами. Наприклад, мешканець Львівщини, який перебував на лікуванні, зазначив, що його домашній кіт ловив щурів. Чоловік за хвости викидав їх, але одного разу не обробив руки. Відтак захворів.

«Ще люди хворіють, які безпосередньо працюють там, де бігають щурі. Одна людина лежить, яка постраждала внаслідок потопу, який був 17 серпня на Львівщині. У постраждалого затопило перший підвальний, він вичерпував воду, гризуни в будинку були. І таким чином десь він проконтактував з тими випорожненнями і захворів», - каже Наталія Тімко.

Захворювання небезпечне тим, що починається так як грип. Люди можуть певний час не звертатися по допомогу, сидіти вдома. Потім частина хворих жовтіє. А ще у певної частини знижується сечовипускання – її стає або мало, або вона взагалі зникає. І це, як правило, привід звернутися в лікарню.

«У даний період часу, час іде на години. Наскільки швидко людина звернеться по медичну допомогу, настільки залежить прогноз стосовно її життя і лікування», - додає медик.

Щоб вберегтися від хвороби, лікарі закликають людей мити руки, кип’ятити воду. Також необхідна дератизація.

Вакцинують людей від хвороби, до слова, лише на тих територіях, де найвищий рівень захворювання. Або де люди працюють на ендемічних територіях.

Згідно з дослідженнями, до хвороби сприйнятливість висока. Частіше хворіють чоловіки — підлітки і дорослі. Серед хворих переважають мешканці села.

Мешканців Львівщини, наголошують медики, це захворювання вражає щороку. З року в рік кількість випадків захворювання змінюється. У середньому це від 6 до 18 випадків.

Як повідомляє Вікіпедія, хвороба є одним з найпоширеніших зоонозів світу, спостерігають її на всіх континентах, окрім Антарктиди. Щорічна захворюваність коливається від 0,02 на 100 тисяч населення в країнах помірного клімату до 100 та більше у тропічному кліматі. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Серед тяжких форм лептоспірозу летальність сягає 30-35 %.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: