Касетний скандал: майора Мельниченка підозрюють у держзраді, суд дав дозвіл на його затримання

Nikolay-Melnichenko

Печерський суд за клопотанням прокурора ГПУ арештував нерухомість і банківські рахунки екс-майора Управління державної охорони України Миколи Мельниченка. Також суд дав дозвіл на його затримання.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на матеріали суду.

Мельниченко фігурує у провадженні № 42015000000001762 за підозрою у вчиненні державної зради у формі шпигунства, розголошенні відомостей, що становлять державну таємницю, перевищенні службових повноважень, а також легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом за ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 328, ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 209 КК. Справа відкрита 19 серпня 2015 року.

Встановлено, що Мельниченко як старший офіцер безпеки відділення оперативно-технічних оглядів оперативно-технічного відділу УДО, в період з лютого до вересня 2000 року, будучи службовою особою, відповідальною за проведення оперативно-технічних оглядів в особливо-режимному приміщенні – службовому кабінеті Президента України, діючи умисно на шкоду національній безпеці України у сфері зовнішніх відносин, з корисливих мотивів, умисно зібрав з метою передачі відомості, що становлять державну таємницю, які містилися в записах розмов між президентом Кучмою та вищими посадовими особами і політичними діячами держави, після чого у 2002-2004 роках передав їх представникам іноземних організацій за відповідну грошову винагороду, яку в подальшому легалізував шляхом придбання об’єктів нерухомості, транспортних засобів та іншого майна, як на території Сполучених штатів Америки так і на території України.

Відомо, що у вересні 2006 року і січні 2013 Мельниченко купив в Україні дві квартири, а у жовтні 2013 житловий будинок та дві земельні ділянки.

Так, один свідок підтвердив отримання Мельниченком зі Сполучених Штатів Америки близько двох мільйонів доларів. Вказані кошти майор начебто зберігав у сейфі власного офісу за адресою: м. Київ, вул. Ірининська, 5/24, який постійно відвідували його довірені особи, серед яких і сам свідок.

Так, зі слів свідка, у 2006-2013 рр. була придбана квартира, відповідно до письмового договору доручення, за кошти понад 800 тис. доларів. У січні 2013 була куплена квартира на ім’я батька Мельниченка та у подальшому переоформлена на директора ТОВ «Українські інтернет технології», компанія якого афілійовано належала Мельниченку.

Дві земельні ділянки та житловий будинок з метою маскування незаконного походження коштів оформлено на кума та довірену особу Мельниченка.

Попередні домовленості щодо продажу квартири узгоджувались особисто з ОСОБА_2 та його адвокатом ОСОБА_11. Відразу після продажу квартири у ній проведено капітальний ремонт та у подальшому відкрито офіс інтернет-компанії ТОВ «Українські інтернет технології».

25.11.2016 винесено постанову про оголошення підозрюваного Мельниченка в розшук, здійснення якого доручено оперативним працівникам Служби безпеки України.

22.02.2017 підготовлено запит про міжнародну правову допомогу до відділу міжнародних справ кримінально-правового управління Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки щодо встановлення місцезнаходження майора та проведення з ним слідчих та процесуальних дій.

14.04.2017 до Робочого апарату Укрбюро Інтерполу Національної поліції України скеровано матеріали про оголошення міжнародного розшуку підозрюваного.

Відповідно до інформації, наданої Департаментом контррозвідки СБУ від 11.04.2018, Мельниченко разом із фактично проживають в місті Метючен штат Нью-Джерсі США.

Ще в листопаді 2016 Печерський суд дав дозвіл на затримання майора. Але термін дії ухвали сплив. 16 травня суд повторно дав дозвіл на затримання з метою приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Строк дії ухвали визначено протягом строку досудового розслідування до 16.11.2018.

Суд арештував дві квартири, житловий будинок і дві земельні ділянки.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2006 року по теперішній час Мельниченко начебто проводив операції з використанням підприємств з ознаками фіктивності для відмивання доходів. Так, з рахунків Американської компанії «Traditional Express Van lines INC» у 2006-2013 років на рахунки Мельниченка перераховувались кошти, в якості поворотної фінансової допомоги. Гроші знімались готівкою в мережі банкоматів як на території Сполучених штатів Америки, так і на території України.

Зокрема арештовано кошти на рахунках ТОВ «Новіком Груп» і ТОВ «Батлер», а також особисті рахунки майора у «Приватбанку».

Крім того, суд арештував автомобілі «LEXUS IS 250», седан-В, білого кольору, 2011 року випуску, «LEXUS RX 350», універсал-В, коричневого кольору, 2012 року випуску, «TOYOTA CAMRY 2,4», седан-В, чорного кольору, 2009 року випуску, зареєстровані на дружину Мельниченка.

Нагадаємо, що касетний скандал спалахнув після оприлюднення записів із кабінету президента Леоніда Кучми восени 2000 року, які свідчать про причетність Кучми та низки інших високопосадовців та політиків до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Записи Мельниченка фігурували у кримінальній справі за фактом вбивства Гонгадзе, відкритій проти Кучми 21 березня 2011 року. Але в грудні 2011-го український суд зобов’язав прокурора припинити обвинувачення проти Кучми на підставі того, що докази про його причетність до вбивства Гонгадзе недостатні. Суд відхилив записи Мельниченка як докази.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: