Росія, без сумніву, вже давно готується до відповідного реагування, – політолог про розірвання Договору про дружбу

08301023729

«Деструктивні кроки нинішнього керівництва України викликають глибокий жаль», – так відреагували в МЗС РФ на підписання Петром Порошенком указу про відмову від продовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією.

«У прагненні обслуговувати чужі геополітичні інтереси і свої політичні амбіції київська влада демонструє готовність з легкістю руйнувати все те, що напрацьовувалось роками і десятиліттями, рвати зв'язки, які століттями вибудовували багато поколінь наших спільних пращурів», – говориться у повідомленні російського МЗС.

Тим часом в Україні цього кроку від президента чекали від початку війни.

Фото: Радіо Свобода

– Чому Україна тільки через понад чотири роки після початку війни з Росією ставить питання про розірвання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, ІА Дивись.info запитала у політолога Олексія Полторакова.

– Подібна часова поступовість пояснюється кумулятивним ефектом відразу кількох груп чинників, частина з яких носить об’єктивний характер, а частина – характер швидше суб’єктивний.

Об’єктивний блок обставин носить перш за все процедурний характер, що в політико-дипломатичній специфіці тісно прив’язано до міжнародного протоколу. Згадаймо насамперед статтю 40 цього «Великого договору»: «Цей Договір укладається терміном на десять років. Його дія буде потім автоматично продовжуватися на наступні десятирічні періоди, якщо жодна з Високих Договірних Сторін не заявить іншій Високій Договірній Стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду». Нагадаю, що Україна його ратифікувала у січні 1998 року, Росія – у січні 1999 року, і 1 квітня 1999 року Договір вступив у силу. Тим часом саме зараз настав оптимальний період, коли закінчується черговий термін його дії, що дозволяє вийти з Договору якомога м’якіше та делікатніше із мінімумом іміджевих та статусних втрат саме для нашої сторони. Адже немає жодних сумнівів, що Росія буде використовувати подібний наш крок по максимуму, звинувачуючи нас у всіх гріхах його недотримання, порушення тощо.

Слід також взяти до уваги, що саме на цей Великий договір зав’язано цілий корпус суміжних документів, сотні Угод, Протоколів і т.п. документів двостороннього характеру, що теж не можна не враховувати.

Крім того, слід враховувати, що розірвання базового Договору є ключовим, але не єдиним значущим елементом тієї політико-дипломатичної специфіки, в рамках якої відбувається трансформація відносин із Росією (від «стратегічного партнерства» до «стратегічного протистояння»). Це також суміжні питання розірвання дипломатичних відносин, введення візового режиму тощо.

Суб’єктивна складова обставин, в свою чергу, пов’язана як із інертністю бюрократичного процедурного мислення, що втілюється в необхідності виконання численних вимог внутрішньої фахової (причому не тільки міжнародно-правової) експертизи та зовнішніх узгоджень із ключовими задіяними національними суб’єктами, перш за все профільними міністерствами та відомствами.

Не можна також не враховувати і загальну соціально-політичну ситуацію в Україні, що дедалі більше визначається наближенням виборів. Але це вже окрема, дуже специфічна тема.

– Як довго триватиме процес розірвання Договору про дружбу з РФ?

– Згадаймо класичну максиму про те, що «демократія – це процедура», яка має глибокий перш за все політичний, але й не менший міжнародно-правовий сенс. У своєму «внутрішньому» вимірі, Великий Договір (згадаймо вже цитовану статтю 40) у разі непродовження на черговий десятирічний період (про що має поінформувати Росію не менше ніж за півроку, тобто до 30 вересня) втратить чинність з 1 квітня 2019 року. Але слід враховувати також і «зовнішній» його вимір, перш за все те, що він свого часу був не тільки підписаний президентом, але й ратифікований парламентом. Відповідно, наразі ключове питання за нашою Верховною Радою, яка лише збирається реєструвати відповідний документ про припинення дії Великого Договору.

– Чи слід очікувати від Росії якихось чергових дзеркальних кроків у відповідь на розірвання Договору?

– Росія, без сумніву, вже давно готується до відповідного реагування. Але, як вбачається, її реакція буде носити не стільки «дзеркальний», скільки асиметричний характер. Адже протиставити нашій чіткій нормативно-правовій аргументації про принципові порушення Росією не тільки загальних норм та принципів, але конкретних статей Договору Москві дуже й дуже важко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: