У Львові реставрують будинок, де жив Петрушевич (фото)

IMG_2972

З нагоди 100-річчя ЗУНР у Львові, в будинку, де мешкав Євген Петрушевич, проводять реставраційні роботи.

Сьогодні, 18 вересня, хід робіт оглянули міські чиновник  та розповіли про подальші плани щодо реставрації, передає кореспондент Дивись.info.

Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовище ЛМР Лілія Онищенко, даний будинок збудував сам Граф Буваровський. «Євген Петрушевич жив тут лише чотири роки, з 1892 по 1896 рік, однак він був тут і тому будинок вартий того, аби його відновити. Окрім того, це архітектурна пам'ятка», - пояснила Лілія Онищенко. Вона зазначила, що роботи складні, але після того, як завершать реставрацію ззовні, планують взятися за інтер'єр. Минулого року за кошти Личаківської райадміністрації було замінено дах, бо він протікав.

Проектно-кошторисна документація була розроблена ще минулого року. Тепер, коли поставили риштування, побачили, на скільки складні роботи.  За її словами, роботи ідуть інтенсивно, адже є план завершити усе до 1 листопада. Втім, як додала Лілія Онищенко, все залежить, зокрема, від погоди.

«Будинок - це є нетиповий зразок еклектики, оскільки він має багатий декор, суміш стилю, очевидно, що він винятковий. Тут немає таких однакових елементів, які тиражуються по будинках, зроблені спеціальні маскарони, які є над вікнами, - додала пані Онищенко. - Також цікаві консолі над балконами. Думаю, що цей будинок, коли він буде відреставрований, приверне увагу дійсно красою. Він напевно не ремонтувався із часів побудови».

Представник підрядної організації Роман Лобай розповів про складності пароекту: «Проблема у тому, що коли ми подивились на фасад і почали риштування, побачили, що деякі елементи не настільки закріплені, як мали б. Основне завдання реставрації - зберегти семантику цих елементів».

Загалом на реставрацію фасаду було виділено 660 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: