У Західному регіоні моя зарплата буде дещо меншою, - військовий прокурор

ві
фото: прес-служба військової прокуратури Західного регіону

Близько 2 місяців у військовій прокуратурі Західного регіону новий очільник. В органах прокуратури Віталій Вдовитченко працює давно, втім у медійному середовищі Львівщини до призначення його прізвище з'являлося рідко.

Дивись. info розпитала у прокурора про призначення та плани на майбутнє.

Ви для Львівщини нова людина. Тому буде правильно, якщо Ви трішки розкажете про себе.

— Ще донедавна я обіймав посаду першого заступника військового прокурора об’єднаних сил. Фактично з перших днів збройної агресії проти України відправився в зону проведення АТО в числі перших військових прокурорів. Перед нами стояло завдання – забезпечити законність та правопорядок у військах і ми спільними зусиллями із командуванням та іншими правоохоронними структурами із цим справилися. Обов’язок перш за все!

До того ж, змалку хотів бути військовим. Спершу закінчив військовий ліцей, а в 2004 році – військово-юридичний факультет Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого.

Здобувши вищу військово-юридичну освіту, пішов служити в органи військової прокуратури. Розпочинав з посади слідчого, а тоді старшого слідчого військової прокуратури Ужгородського гарнізону. Згодом встиг пропрацювати на прокурорсько-слідчих посадах в Івано-Франківському та Чернівецькому гарнізонах.

Опісля, зважаючи на жорстоку «гібридну війну» по відношенню до нашої держави та окупацію півострова Крим, у вересні 2014 року відправився в зону проведення АТО. Будучи в Маріуполі військовим прокурором 31 військової прокуратури, довелося фактично з нуля організовувати роботу, щоб українські війська могли успішно стримувати ворогів і давати їм відсіч.

Далі 2 роки була служба на посаді військового прокурора Донецького гарнізону, який, без перебільшення, є одним із найскладніших в зоні бойових дій, а також – найбільшим у державі, у тому числі по закінчених справах. І з цієї посади став першим заступником військового прокурора сил АТО (зараз Військова прокуратура об’єднаних сил – ред.), звідки прибув до Львова, щоб очолити військову прокуратуру Західного регіону України.

Коли Вам це стало відомо, як Ви зреагували?

— Усе було спонтанно. У неділю подзвонили і сказали: «У понеділок у Головного військового прокурора нарада. Потрібно бути». І це все. Жодного слова чи натяку про нове призначення не прозвучало, а вже в столиці мені довели наказ. Відверто зізнаюся – це було несподівано, але і приємно за висловлену довіру. Призначили, привітали та побажали наснаги у роботі. Усе, як у військових.

Людей на посадах піднімають вгору за якісь заслуги. Що Вам пояснили, чому Ви?

- Очевидно за мою мобілізацію перед викликами і доведення справ до кінця. Цю якість у моїй роботі керівництво швидше за все помітило з часів Донецького гарнізону і до того ж, за весь цей час жодних стягнень у мене не було. Без перебільшення – усі службові завдання виконував вчасно, що стало хорошим важелем у врахуванні та прийнятті керівництвом рішення про призначення мене на вищу посаду.

фото: прес-служба військової прокуратури Західного регіону

Специфіка роботи військового прокурора Західного регіону специфічна. Це прикордонні території. Що Ви про це знаєте?

— Можу повідомити, що специфіка мені доволі відома, адже раніше працював у Західному регіоні. У нашому полі зору завжди знаходяться різного аспекту правопорушення, що пов’язані з державним кордоном. Йдеться про незаконне переміщення товарів, нелегальних мігрантів, зброї та боєприпасів. Повірте – складнощів у розумінні роботи саме на цьому напрямку діяльності немає і не буде.

— За ці кілька тижнів, що Ви очолюєте регіон, щось було, з чим Ви не були готові зустрітися?

—  Ні, звісно, такого не було.

Ви будете впроваджувати якісь кадрові зміни?

— Кадрових змін не виключаю. Але не в тому світлі, що у військової прокуратури Західного регіону України новий очільник. А тому, що ми військовослужбовці і взагалі-то у нас служба така: де скажуть – там служитимемо. Це звичайний робочий процес. Крім того, людина повинна постійно розвиватись, а якщо перебувати на одному місці – це призведе до стагнації. Однак, запевняю, кардинальних змін не буде. З офіцерами військової прокуратури регіону служив пліч-о-пліч ще з давніх часів і з ними служитиму далі.

—  Ходять розмови про те, що військові прокуратури реорганізують. Коли Вас сюди призначали, Ви йшли у відомство, яке, можливо, реорганізують. Його реорганізують чи ні?

— Військова юстиція – це вірний крок на перспективу. Проте, вважаю, що для пересічного громадянина слід внести ясність. Так, органи прокуратури позбавлені функцій досудового розслідування, але за нами залишено процесуальне керівництво. І в тому випадку, якщо створять Державне бюро військової юстиції, військова прокуратура залишиться як орган, який наглядатиме за цим державним бюро, буде здійснювати відповідне процесуальне керівництво, підтримувати держобвинувачення, представництво інтересів громадянина та держави. Цим самим ми займаємося і зараз, попри те, що точаться розмови навколо створення в майбутньому Держбюро. У Конституції чітко прописані повноваження прокуратури. У Законі України «Про прокуратуру» є чітка норма про військову прокуратуру. І я не чув, що хтось збирається це відміняти. Це більше на рівні слухів псевдо-фахівців.

Зарплата, яка у Вас була в АТО і зарплата, яка у Вас буде тут, вони сильно відрізняється?

— У Західному регіоні моя зарплата буде дещо меншою, так як в АТО ми отримували до грошового забезпечення надбавку.

—  У Вашого попередника Олега Сенюка зараз дуже висока посада у столиці. До чого себе готуєте Ви у плані професійному?

— Мене тільки призначили на нову посаду. Тож проявляю максимум зусиль, щоб досягти належного результату у роботі на цій посаді. А далі, я людина військова: де скажуть – там і працюватиму!

 

Спілкувався Олег ГАЛІВ, фото прес-служби Військової прокуратури Західного регіону

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: