З початку року на користь дітей стягнуто три мільярди гривень, – міністр

138509

З початку року на користь дітей стягнуто 3 млрд грн аліментів. Про це повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко.

«Другий пакет законів, який вступив в силу 28 серпня і спрямований на захист прав дітей, дає виконавцям ще більше інструментів для впливу на недобросовісних батьків. Зокрема це накладення штрафів на суму боргу за аліментах. Цей та інші інструменти є дуже дієвими, про що говорять показники стягнутих аліментів», – зазначив Павло Петренко.

Він додав, що новим законодавством скорочено термін заборгованості за аліментами для винесення виконавцями постанов про обмеження боржників у праві виїзду за кордон, керування автомобілем, користування зброєю та полювання. Якщо раніше під цю санкцію підпадали боржники, в яких сукупний розмір заборгованості перевищував 6 місяців, то зараз цей термін становить 4 місяці. Відповідно на 30 тисяч боржників більше тепер зіштовхнуться з відповідними обмеженнями.

«Більше того, якщо йдеться про заборгованість по аліментах перед дитиною з інвалідністю чи важко хворою дитиною, то такі постанови виносяться виконавцями за заборгованість понад 3 місяці. Станом на сьогодні державними виконавцями винесено 144 постанови про обмеження кожного виду за борги перед їхніми важко хворими дітьми», – зауважив міністр.

За словами Павла Петренка, до виконавців уже звернулися 877 батьків для надання довідок про наявність заборгованості за аліментами понад 4 місяці для виїзду дітей за кордон без дозволу іншого з батьків.

Крім цього, завдяки нововведенням виконавцями Мін’юсту складено 18545 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого частинами першою, другою і третьою статті 183-1 КУпАП, і судами винесено 1602 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

«У тому випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт, а у разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років», – зазначив Павло Петренко.

Він додав, що всі ці заходи впливу стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість, щоб не допускати накладення на них всього комплексу санкцій.

Зокрема, відносно 43 тисяч дітей уже погашено заборгованість за аліментами в повному обсязі. Крім цього, 35600 сімей досягли згоди щодо сплати аліментів і відкликали виконавчі документи у зв’язку з відсутністю претензій до боржника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: