Без компромісу: Обласна влада не відмовляється від планів реформувати психіатричні диспансери

IMG_2856

Епопея навколо дорослого та дитячого психіатричних диспансерів триває ще з весни.

Обласна влада вирішила приєднати диспансер для дорослих до обласної психіатричної лікарні, а дитячий - до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Це викликало обурення працівників закладів і з того часу жодна сесія ЛОР не обходилася без пікету.

Знову за старе

Перша осіння сесія теж не стала винятком. Працівники прийшли під стіни облради, хоча питань щодо реорганізації у порядку денному не було. Втім, люди хвилювалися, що вони можуть несподівано там з’явитися.

Працівники також скаржилися, що попри всі пікети та громадські обговорення, під час яких більшість учасників висловилися проти реорганізації, влада від своїх планів не відмовилися. Вони переконані - чиновникам йдеться про приміщення у центрі міста, які можна продати, натомість люди можуть залишитися без роботи.

Реорганізації - бути

Позиція директорки департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак залишається незмінною - юридичне об’єднання всієї психіатричної служби. Відтак, що пропонується приєднати дорослий психоневрологічний диспансер до обласної клінічної психіатричної лікарні, при цьому приміщення на вул. Коциловського залишити за диспансером.

«Звичайно і в стаціонарі на Кульпарківській, і на Коциловського буде зменшена кількість ліжок. Із 2020 року Нацслужба здоров’я буде оплачувати надання медичної допомоги не за кількістю ліжок, а за пролікованих. І ті випадки, які мають лікуватися у стаціонарах, будуть оплачені, а ті, які мають лікуватися у поліклініці не будуть оплачені через стаціонар, а будуть на первинній допомозі. Станом на сьогодні згідно з тим аналізом, який ми проводимо, принаймні 30% випадків пацієнтів, які перебувають у стаціонарі, не мають там лікуватися. А це є витрачання бюджетних коштів», – каже Ірина Микичак.

Що ж до дитячого психоневрологічного диспансеру, то як каже Ірина Микичак, надання психіатричної допомоги повинне відбуватися в дитячих лікарнях. Тому диспансер планують приєднати до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Але в цьому випадку без збереження приміщення, яке за словами чиновниці, і так не пристосоване для надання медичної допомоги.

«Департамент охорони  здоров’я надзвичайно зацікавлений в тому, щоби наші лікарні були розміщені в сучасних будинках. Наша обласна лікарня розташовується в будинку, який має 200 років, а клініка на Драгоманова є десь із 1935 року. Це пристосовані будинки, які не відповідають жодним санітарним нормативам. За роки незалежності у Львівській області збудовано два-три нові корпуси, які приблизно відповідають стандартам ЄС. Тому ми зацікавлені в тому, щоби у Львівській області будувалися нові лікарні. Наша позиція така - ті приміщення, які не потрібні охороні здоров’я, мають бути продані на відкритому, прозорому аукціоні», – каже Ірина Микичак.

Задум обласної влади полягає у тому, щоб продати приміщення на вул. Драгоманова за великі кошти, які спрямувати на будівництво нового корпусу в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному  центрі.

Щодо персоналу обох закладів, то дехто таки втратить роботу.

«Персонал дорослого диспансеру як працював, так і працюватиме там, де він і є. Позбудеться своєї посади головний лікар і, ймовірно, заступник. Працівники харчоблоку будуть переведені на харчоблок психіатричної лікарні. Що стосується дитячого психоневрологічного диспансеру, то основна частина працівників буде переведена Західноукраїнський центр. Тим лікарям, які є глибоко пенсійного віку, тобто понад 70 років, а там, на жаль, є велика частина таких, буде запропоновано оформити пенсію», - пояснює Ірина Микичак.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: