Королівське серце та історичні храми: середньовічний Городок запрошує на День міста (фото)

maxresdefault
Фото: YouTube Premium

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» запрошуємо на День міста в Городок.

Городок – місто, де залишають серця його мешканці та королі. Існує переказ, що за заповітом великого князя литовського та короля Польщі Владислава ІІ Ягайла у стіні францисканського монастиря було захоронене його серце.

Цьогоріч Городку виповнюється 805! Місто з життям у вісім століть запрошує відсвяткувати свій день народження, перегорнути сторінки історії пам`яток та відчути його серцебиття. Хтозна, можливо, і ви залишите тут своє серце.

Як Городок святкує День міста

Програма на 23 вересня:

  • 13:30 – виставка ретроавтомобілів – «Золота підкова»,
  • 14:00 – дитяча ігрова програма «Казкове місто», розваги та забави для дітей і дорослих, творчі виставки та майстер-класи,
  • 16:00 – молитва за участю священнослужителей міських храмів за благополуччя Городка та його мешканців,
  • 17:00 – святковий концерт «В дарунок рідному місту» за участю талановитих учасників художньої самодіяльності Городоччини, а також:

-   народного артиста України Павла Дворського з синами,

-   фольк-рок гурту «Joryj Kłoc»,

-   сучасного гурту «ДикоBRASS»,

- із фрагментом вуличної вистави «Глорія» виступлять артисти театру «Воскресіння»,

-  продовжить святкування танцювальна вечірка.

Локація святкування: Старий парк міста.

Що відвідати?

Місто Городок вперше згадується у Галицько-волинському літописі у 1213 році.

На той час Городок був важливим центром торгівлі сіллю і називався «Городок солоний» або «Соляний Городок».

За часів польського панування місто отримує другу назву – «Грудек Ягеллонський», на честь великого князя литовського та короля Польщі Владислава ІІ Ягайла. Король любив це місто, часто приїжджав сюди на відпочинок, полювання, приймав поважні делегації гостей з-за кордону. Ягайло переводить місто на магдебурзьке право у 1389 р.

Саме завдяки йому місто входить до складу Руського воєводства як окреме королівське місто, починає розростатися та успішно конкурує на торговому ринку.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: до Дня народження Івана Франка на Франковий вікенд (фото)

Важливим пунктом торгівлі Городок робило місце його розташування. Через місто проходить середньовічна система шляхів – VIA REGIA – найстаріший та найдовший сухопутній зв'язок між Східною і Західною Європою та протікає річка Верещиця, яка у минулому була повноводною і судноплавною.

Береги Верещиці

Місто славилось і Городоцьким ставом, пляж на якому був культовим місцем відпочинку усієї Галичини. Та це й недивно, адже наприкінці ХIX ст. став мав яхт-клуб, тенісний корт.

За оповідками місцевих жителів тут полюбляв відпочивати і молодий Іван Франко.

За свою давню історію у вісім століть, місто зазнало татарських набігів, славну добу козацтва, панування іноземців та роки визвольних змагань.

Сьогодні місто зберегло характерну середньовічну забудову. Найдавнішою пам’яткою Городка є древнє городище, контури якого простежуються і сьогодні. Згодом на цьому місці був зведений замок, зруйнований у 1611р. татарами, пізніше – міський парк.

Городоцька ратуша розташована на колишній площі Ринок, яка сьогодні носить назву майдан Гайдамаків. Приміщення магістрату збудоване у 1832 р. двоповерхове, з вежею, на якій розміщені герб міста, годинник-куранти з циферблатами та балкони на чотири сторони світу з яких раніше пожежна варта слідкувала за містом.

фото: Галина Вилійка-Ждан

Городоцький історико-краєзнавчий музей, розташований на першому поверсі міської ратуші. Експозиції музею розміщені у трьох кімнатах та мають розділи: археологічні знахідки; історія Городка у фотографіях; старі книжки, врятовані від знищення НКВД; світлиця ХХ ст.; український національний одяг кінця ХІХ – початку ХХ ст., старовинні речі побуту та вжитку.

Зберігаються в  музеї і відомості про знаменитих вихідців із Городоччини, серед таких, зокрема: Степан Коропчак, Францішек Душенко, брати Отковичі, та інші.

Найціннішим експонатом музею є вишиванка з особливим городоцьким швом (близько 120 років). З 19.09.2018 в музеї проходитиме фотовиставка «Галицька Армія у боротьбі за незалежність України», приурочена 100-річчю від проголошення
Західно-Української Народної Республіки.

Адреса: м. Городок, Майдан Гайдамаків,6, тел: (0231) 33-259.

Години роботи: пн-пт 9:00-18:00 год., обідня перерва 13:00-14:00 год.

Приміщення Городоцької районної державної адміністрації також має свою історію. В цьому будинку розміщувалась польська пошта. 30.11.1932 р. 12 бойовиків ОУН здійснили напад на неї з метою здобути фінансування для організації. Напад видався невдалий. Як тільки бойовики зайшли до залу, на них посипалися постріли. Під час перестрілки загинули Юрій-Мирослав Березинський, Володимир Старик.

Адреса: м. Городок вул. Б. Хмельницького 2.

Будинок Лонгина Озаркевича (1894 р.) був своєрідним культурно-просвітницьким осередком міста. Саме тут читали українську поезію, звучала музика різних епох і стилів, а також народна пісня.

фото: Галина Вилійка-Ждан

У домі гостювали Іван Франко, художники Іван Труш, Олекса Новаківський, Олена Кульчицька з сестрою Ольгою. Сьогодні це районна бібліотека.

Адреса: м. Городок, вул. Л. Мартовича.

Городок хоч і невелике місто, проте багате на пам`ятки сакральної архітектури, які наповнюють місто душею:

Церква Благовiщення Пресвятої Богородиці з дзвіницею. На місці мурованого храму збудованого у 1633 р. колись стояла дерв`яна церква (1547 р.). Біля храму є дзвіниця, збудована на початку XX ст. та скульптура Матері Божої довоєнних часів.

Адреса: м. Городок вул. Коцюбинського, 5.

Церква св. Івана Хрестителя. Теперішня церква побудована на місці старої в 1754 р. ЇЇ попередниця (1403 р.) двічі горіла. Настінний розпис храму виконав маляр Федір Щербокоський у 1861 р. Поряд  з церквою у 1863 р. звели високу кам`яну дзвіницю. Адреса: м. Городок, вул. В. Стуса, 12.

Костел Воздвиження Чесного Хреста вважається головним римо-католицьким храмом міста. Згідно з історичних джерел, він був закладений Владиславом Опольчиком у 1372 р. Спочатку костел був дерев'яним, пізніше – цегляним, зазнавав пожеж та перебудов. Фасад храму прикрашений трьома скульптурами: Матері Божої та апостолів Петра і Павла.

Адреса: м. Городок, вул. Львівська, 4.

Пам`ятник серцю короля Ягайло встановлено на подвір`ї цього костелу як добру згадку про короля Польщі, який заповів своє серце місту.

Колишній францисканський костел та монастир (XV ст.), сьогодні – церква Преображення Господнього УГКЦ. Сакральна пам`ятка будується за часів короля Владислава Ягайла на території давньоруського городища.

Протягом століть історія монастиря зазнала важких часів: через реформи Марії-Терезії монастир було ліквідовано, в стінах костелу розміщували гарнізонну тюрму, згодом тут утримували французьких полонених, розміщували підрозділи НКВС. З 1994 р. монастирський комплекс було передано ченцям Студійського уставу.

Адреса: м. Городок, вул. Паркова, 3.

Церква св. Миколая. Дерев`яна церква не пережила подій другої світової війни та була спалена 1944 р. Перша згадка про храм, зведений на старому цвинтарі, датується 1655 р. На згадку про церкву зберіглася стінна двоярусна цегляна дзвіниця (1925 р.), з якої лунали чотири дзвони. У 1996 р. почалась відбудова нового храму.

Відроджений мурований храм тішить городківчан та гостей міста.

Пам`ятає Городок своїх героїв та видатних українських постатей, на честь яких в місті встановлені пам`ятники: Т. Шевченку, Б. Хмельницькому, Борцям за Волю України; героям УВО-ОУН: В. Біласу, Д. Данилишину, Ю. Березинському, В. Старику; воїнам афганцям; жертвам радянських репресій.

Де замовити екскурсії?

  • екскурсовод, гід-перекладач англійською мовою – Галина Вилійка-Ждан,
    тел.: (068)002-77-83.
  • Городоцький історико-краєзнавчий музей, тел: (231) 33-259, директор –
    Юлія Дурбак, тел.: (096) 358-40-98.

Що скуштувати?

  • страви української кухні в ресторані-пабі «Старий Млин»: м. Городок,
    вул. Паркова, 3.
  • домашню кухню в ресторані «Магнат»: м. Городок, вул. Перемишльська, 16д.

Де переночувати?

  • готель «Каскад». Адреса: м. Городок, вул. Л. Мартовича, 2, тел: (0231) 32079  
  • готель «Мрія». Адреса: м. Городок, вул. Львівська, 38Р, тел: (0231) 33213

Що привезти з подорожі?

  • вироби народних умільців
  • сувеніри на згадку про місто

Як доїхати?

Власним авто м. Львів – м. Городок: відстань в дорозі 30 км, приблизний час в дорозі 50 хв.

Автобусом №140 (м. Львів, Приміський вокзал – м. Городок).

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: День вуличної музики та відкриття туристичного сезону в Дрогобичі (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: