У Львові відбулася прем’єра «Шляхетних волоцюг» (фото)

IMG_8913-696x464

Учора відбулася довгоочікувана прем’єра фільму Олександра Березаня «Шляхетні волоцюги» – стрічки про Львів, яка, зрозуміло, теж знімалася у Львові.

Зйомки стартували торік, улітку. Стрічка створювалася за мотивами фільму польського режисера Міхала Вашинського «Волоцюги» 1939 року, де вперше прозвучала знаменита «Тільки у Львові». Фільм розповідає про пригоди двох львівських батярів, Щепка і Тонька, які мусять зайнятися осиротілою сусідкою Крисею. Справу ускладнює бабця Крисі — стара баронеса Дорн, яка з усіх сил намагається прихилити онучку до себе.

Фільм «Волоцюги», 1939 рік.

Утім творці української картини заявили відразу, що фільм сучасний і насамперед український. Він не претендує на історичну достовірність, а є музично-комедійним бойовиком. Головні герої – двоє львівських батярів Мірек і Бодя та їхня підопічна Христя.

Ще задовго до виходу на широкий екран «Шляхетні волоцюги» потрапили під нищівну критику багатьох львовознавців, які безапеляційно заявили – батяри і не так вбрані, і не по-львівськи балакають, і взагалі – на справжніх батярів навіть не схожі. Звісно, неозброєним вухом чути, що сценарій писали не носії галицького діалекту 30-их років минулого століття. Але якби актори на екрані говорили так, як автентичні батяри, то фільм треба було б випускати із субтитрами, бо навіть не кожен молодий корінний галичанин зрозумів би сенс, не кажучи вже про мешканця Харкова, Дніпра чи Полтави.

Отже, у центрі сюжету, як вже зазначалося, Мірек, якого зіграв актор Театру імені Марії Заньковецької Юрій Хвостенко, та Бодя – у виконанні киянина Івана Шарана. Їхнє гасло – «Любити Львів, жінок та жарти». Веселі і безтурботні шибайголови не позбавлені докорів сумління. Якось через один їхній «жарт» юна Христя, онука баронеси, залишається без опікуна. Тож Мірек і Бодя беруться допомагати дівчині, оберігати її.

Тим часом Львів стає місцем, де перетинаються інтереси таємних агентів нацистської Німеччини та СРСР. Вони полюють на давній артефакт – браслет перемоги, що належав самому Олександру Македонському. За легендою, власник коштовності непереможний. Останньою відомою володаркою артефакту була львівська баронеса, і Німеччина готова викласти за коштовність кругленьку суму. Збідніла шляхтичка готова піти на угоду, ось тільки браслет не в неї. Колись він належав її покійній доньці, що втекла з дому з актором, а потім у спадок дістався онуці Христі.

З цього моменту на львівську панянку починають полювати радянські та німецькі агенти і, зрозуміло, сама баронеса. Гонитви, переслідування, бійки, перевдягання, смачні жарти, часто гіперболізовані  – усього цього вдосталь у фільмі. Легко здогадатися, що львівські батями перемагають усіх і стрічка закінчується гучною гулянкою. Забіжу наперед і скажу, що картину не варто дивитися тим, хто шукає історичну достовірність чи геніальну драматичну гру. Це комедійний бойовик – легкий і необтяжливий. Якщо бути по-справжньому критичним, то не до кінця зрозуміла сцена з висадкою двох радянських агентів в Африці. Здається, її залишили лише заради того, щоб продемонструвати «найстрашнішу зброю» – карпатську трембіту. А ось мама нареченого Христя пані Роза більше вписується в образ одеської єврейки, ніж львівської. Хоча, мабуть, творці фільму теж не ставили собі на меті бути достовірними і тут.

Ще одна деталь, яка впадає в око у фільмі, це ретро-трамвай, що час від часу з’являється у кількох сценах. Цю диво-машину було випущено 1909 року і таких у світі збереглося лише три: дві – у Польщі і одна – у Львові.

Особливе місце у фільмі відведено музиці. Яскраві і запальні хлопці з київського гурту «Ray Band» не тільки виконували музику, а й неодноразово з’являлися на екрані. У фільмі співають і грають (і на інструментах, і ролі) «Брати Гадюкіни». До саундтреку також долучився гурт «The Вйо».

У ролях: Юрій Хвостенко, Ірина Гришак, Іван Шаран, Павло Кружнов, Ксенія Ніколаєва, Олег Примогенов та інші.

Режисер – Олександр Березань, продюсер – Дмитро Кравченко. Сценарій написав Тарас Боровок спільно з Дмитром Наумовим.

Фільм знятий компанією «Ґанзафільм» за фінансової підтримки Держкіно. Прокатник – Ukrainian Film Distribution.

Весела і стильна історія двох кмітливих та сміливих авантюристів виходить на екрани українських кінотеатрів 27 вересня.

Фото зі зйомок фільму Микити ПЕЧЕНИКА

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: