Жах совєцької каральної психіатрії: у МОЗ шоковані тим, що виявили у Дніпрі

42201360_2191154027835819_2006322096048701440_n

У Дніпровській психіатричній лікарні з суворим наглядом, в якій триває реорганізація, виявили низку шокуючих порушень.

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я  Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

«Триває реорганізація Дніпровської психіатричної лікарні з суворим наглядом та ми насправді шоковані тим, що викриваємо. Виявилося, що там утримували 6 іноземців, і лише в одному випадку повідомили про це консула відповідної країни, як того вимагає законодавство», – написала Уляна Супрун.

Вона додала, що також у лікарні досі перебувають 4 пацієнти, щодо яких суд прийняв рішення про переведення ще у червні, липні та серпні.

«Робимо все необхідне, щоб оперативно виправити цю ситуацію. Жах совєцької каральної психіатрії, який досі живе у цьому закладі, переживають всі пацієнти, які там знаходяться. Умови, в яких живуть люди, принижують гідність і суперечать міжнародним нормативно-правовим актам про права людини. До вбиральні пацієнти ходять суворо за графіком, у двері туалетів вмонтоване вікно, а на ніч у палатах залишають увімкненим яскраве світло», – написала Супрун.

Зазначається, що нарешті, відповідно до оновлених вимог Закону України «Про психіатричну допомогу», з’явилися інструменти, щоб захистити права пацієнтів.

«Пацієнтів з цього закладу тепер можна перевести у психіатричні лікарні, що розташовані ближче до місця їхнього проживання. З таким самим рівнем нагляду та заходами безпеки. Переведення відбувається лише за бажанням людей, для цього вони мають підписати відповідну заяву. Заяви про переведення вже написали 267 пацієнтів з 655.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, прокуратура та міжнародні організації також виявляли порушення в роботі закладу в Дніпрі та повідомляли про це МОЗ України. Олександр Павліченко, директор Української Гельсінкської спілки з прав людини, зазначив, що давно настав час вживати заходів щодо боротьби з рудиментами совєцької каральної системи», – підкреслила Уляна Супрун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: