Цього року 174 людини отруїлися грибами. МОЗ України закликає не ризикувати здоров’ям

222
фото: відкриті джерела

Станом на  21 вересня в Україні отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померло. Нагадуємо, як вберегтися від отруєння грибами і що робити при підозрах на отруєння, інформує сайт МОЗ.

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, - відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.

Якщо ви не можете виключити дикорослі гриби зі свого раціону, то хоча би не купуйте їх на стихійних ринках, а якщо збираєте гриби самотужки, не беріть підозрілі гриби,  занадто молоді чи старі і такі, що ростуть поблизу трас, підприємств, забруднених територій.

Щоби уникнути отруєння грибами, користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин)  і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.

При появі хоча б одного із симптомів отруєння грибами - негайно звертайтесь до лікаря! Основні ознаки отруєння грибами - це нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: