Знову перекриватимуть: чому Львів «стоїть» у дні проведення марафонів і як це змінити

IMG_2402

Вчора центр Львова вчергове частково перекрили. Цього разу - через візит президента на Book Forum. Третій тиждень поспіль містяни відчувають дискомфорт через подібні речі.

Кілька тижнів поспіль львів'яни відчувають незручності через забіги та веломарафони.

Перекриття руху у місті планується і на ці вихідні. І хоча про такі заходи попереджають заздалегідь, у дні проведення вулиці стоять у заторах, а соцмережі рясніють негативними коментарями мешканців.

Дивись.info дізнавалася, чому так стається і що робити, аби таких ситуацій не було.

Як узгоджують маршрути і час зміни руху транспорту

У Львівській міській раді кажуть, що маршрут проведення завжди пропонують організатори заходів. Вони приходять зі своєю ідеєю, а вже далі команда мерії збирає консультаційні наради з Патрульною поліцією, Нацполіцією, Муніципальною вартою, з представниками управління транспорту для того, щоби організувати всю схему об’їздів громадського транспорту, приватного, розробити детальну схему перекриття доріг і забезпечити громадський порядок.

«Кожного разу ми стараємося максимально продумати перекриття тих доріг, де пролягають маршрути, і мінімізувати незручності для мешканців. Часто забіги чи заїзди проводять у центральній частині міста, зокрема, на проспекті Чорновала, бо там хороша дорога. Оскільки це доволі насичена людьми і транспортом вулиця, зрозуміло, що рух ускладняється», — каже Ксенія Пилипів, заступниця начальника управління молоді та спорту Львівської міськради.

У проведенні таких заходів представниця мерії вбачає користь, адже, каже, чимало людей щороку долучаються до участі — кількість тільки збільшується кожного разу. А це означає, що подібноо роду марафони пропагують здоровий спосіб життя серед населення.

«Ми це не проводимо для того, щоби хтось суто у своє задоволення побігав чи поїздив на роверах. Ми це проводимо з метою популяризації спорту, здорового способу життя, щоби залучити максимальну кількість людей, щоби інші це бачили. Власне, цим і пояснюється необхідність проводити заходи у центрі міста. На околиці ніхто про них не дізнається і люди навіть не задумаються над тим, що можна пробігти певну дистанцію і тим самим покращити своє самопочуття», - зазначає Ксенія Пилипів.

Вона також переконана у тому, що Львів щоразу краще організовує напівмарафони і змагання, і якщо згадати, як проходили перші подібні забіги, то зміни на краще очевидні.

У свою чергу організаційний директор Run Ukraine Іван Третьяков, каже, що при виборі маршруту компанія орієнтується на те, щоби люди приїхали у місто, де проходить захід, і взяли у ньому участь. Відповідно, це має бути певна бігова екскурсія містом.

«Ніхто не поїде бігати районом п’ятиповерхівок і дворами з промзоною. Людина, яка сплачує оргвнесок, розраховує побачити місто у всій красі, хоче, щоби було, про що розповісти іншим і таким чином популяризувати захід. Тому основою маршруту завжди є його краса», — пояснює Іван Третьяков.

Також враховується рельєф і можливість зробити забіг в одне коло.

«Тут основним клієнтом є спортсмен. Він привозить із собою гроші, живе у готелі, харчується тут і наше завдання — залучити якомога більше учасників», — додає оргдиректор.

Чому виникають проблеми

Ксенія Пилипів пояснює, що зазвичай проблеми виникають тоді, коли організатори заходів звертаються запізно. Тоді мерія не встигає опрацювати все належним чином і можуть виникати недоліки в організації руху транспорту, належному інформуванні мешканців. Однак чиновниця переконує у тому, що такі помилки враховуються і наступного разу їх виправляють.

«Не дуже вдалою, наприклад, була організація цього року змагань з триатлону. Захід проводився вперше і організатори були не до кінця готові — запізно звернулися. А для проведення потрібно було закрити дорогу на Брюховичі. Це важко і треба було максимально розвантажити вулиці. Вдалося не все. Однак якщо змагання проводитимуть наступного року у нас, подібних проблем не буде», — каже Ксенія Пилипів.

 

За словами Івана Третьякова, проблеми виникають через недостатню поінформованість населення. Одним з основних завдань організаторів забігів є проведення інформаційної кампанії. Для цього вони встановлюють інформаційні щити на вулицях, які будуть перекрити. На них вказують, коли саме не можна буде проїхати цією ділянкою, додають схему об’їзду. Також встановлюють три інформаційних тумби у місцях великого скупчення людей: проспекті Свободи, залізничному вокзалі, біля пам’ятнику Федорову.

«Крім того, у нас окрема людина сідає і продзвонює за кілька днів до початку таксі і готелі. Щоби таксі знали, якщо вони беруть замовлення, їм необхідно буде коригувати маршрут, і могли попередити про це клієнтів», — зазначає Іван Третьяков.

Також команда заходу проводить прес-конференцію, на якій розповідає деталі руху у цей день.

«Звісно, нам телефонують незадоволені мешканці, але єдине, що ми можемо зробити, — це перепросити в них за незручності та виправити ситуацію наступного року. Для цього ми посилюємо інформування львів’ян», — додає оргдиреткор.

Як проводять забіги закордоном

Харківський урбаніст Ілля Мечніков каже, що проведення подібних масштабних спортивних змагань є звичною практикою для багатьох країн світу. Їх проводять у Берліні, Нью-Йорку, Швеції тощо. Як правило, всюди це відбувається на центральних вулицях міст.

«Для людей там — це гарна нагода підтягнути свою спортивну форму, познайомитися з однодумцями. Крім того, можливість побачити інше місто, якщо мова йде про міжнародні забіги», — каже він.

За словами фахівця, там також існує непорозуміння між тими, хто біжить, і тими, хто хоче проїхати дорогою. Однак все це у менш напруженій формі, оскільки люди вже звикли до таких змагань.

«Єдине, що може зробити місто у цій ситуації, це запропонувати скоригований маршрут, який би не пролягав центральною магістраллю. Але варто розуміти, що вузькими вуличками бігти складніше, аніж просторою дорогою. І вона зазвичай у кращому стані», — додає він.

Фото: lvivhalfmarathon.org

Ксенія Пилипів з ЛМР зазначає, що догодити всім неможливо. Але висловлює сподівання, що мешканці міста будуть ставитися з повагою та розумінням до інтересів інших.

У свою чергу Іван Третьяков пояснює, що маршрут Lviv Half Marathon затвердили ще три роки тому. І оскільки його не змінювали впродовж цього часу, Львів зможе пройти міжнародну сертифікацію і запрошувати до участі учасників з різних країн світу.

«Коли ми розробляли маршрут, враховували, що краще обходити трамвайні шляхи або принаймні роботи так, щоби учасники пересікали його, а не бігли вздовж. Це нормальна світова практика. Все, що ми можемо, щороку збільшувати обсяг інформування», — підсумував він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: