НАБУ розслідує купівлю локомотивів General Electric

e5a2f9c-kabiny-general-electric
Фото: ЕП

Детективи НАБУ отримали доступ до документів "Укрексімбанку" щодо постачання локомотивів General Electric і передачі їх у фінансовий лізинг компанії "Укрзалізниця".

Про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення суду.

Солом'янський районний суд Києва в рамках кримінального провадження надав детективам НАБУ тимчасовий доступ до документів (з можливістю вилучення копій), які стосуються укладення в 2018 році договору фінансового лізингу з "Укрзалізницею" на поставку 30 залізничних локомотивів General Electric.

У документі повідомляється, що розслідування було розпочато за заявою народного депутата (його ім'я і прізвище не уточнюється) на виконання постанови слідчого судді Солом'янського райсуду Києва від 11 квітня 2018 року.

За інформацією народного депутата, "лізингодавцем та лізингоодержувачем було допущено суттєве перевищення цін на зазначені локомотиви в порівнянні з ринковими цінами, за якими здійснювалося постачання локомотивів іншим покупцям".

Детективи НАБУ отримали право доступу в тому числі до договорів про постачання, згідно з якими сторони домовилися про постачання банку локомотивів для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг УЗ.

Крім того, НАБУ отримає доступ до документів щодо погодження Кабміном та іншими центральними органами виконавчої влади отримання в користування локомотивів на умовах фінансового лізингу.

Детективи також зможуть ознайомитися з результатами випробувань в тестовому режимі локомотивів General Electric ТЕ3А в Україні та обґрунтуванням вибору компанії General Electric як продавця і виробника локомотивів.

Нагадаємо, у лютому 2018 року корпорація GE підписала довгострокову рамкову угоду з ПАТ "Укрзалізниця" на 1 млрд доларів.

Перший її етап передбачає постачання 30 вантажних локомотивів TE33A Evolution, виготовлених у США, а також локалізацію певної частини виробництва в Україні, що становить 10% кінцевої вартості угоди. На даному етапі GE буде використовувати українську сигнальну та радіосистему та певні елементи кабіни.

Вартість локомотивів —  4,68 млн доларів (з ПДВ) за кожен. Загалом сума контракту (мова йде про першу партію - ЕП) становить 140 млн доларів з ПДВ.

30% УЗ заплатить авансом, а за 70% суми "Укрексімбанк" придбає на власний баланс тепловози і віддасть їх у лізинг на 15 років. Лізингова угода номінована у гривнях.

Це означає, що за тепловози УЗ буде вимушена суттєво переплатити у зв'язку з використанням кредитних грошей, адже вартість гривні, враховуючи облікову ставку НБУ на момент підписання контракту, була досить високою.

Процентну ставку в УЗ не називають, проте у розмові з ЕП представник залізниці підтвердив: вона не нижча за облікову ставку НБУ.

Отже, за обслуговування лізингу УЗ буде платити не менше 16-18% річних, що значно дорожче доларового ресурсу.

На другому етапі американці повинні поставити протягом семи років 150-175 тепловозів. На цьому етапі українська сторона наполягатиме на використанні вже 40% українських деталей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: