Знахідка десятиліття: біля берегів Португалії виявили затонулий корабель 16 століття

85_main

Археологи виявили біля узбережжя Португалії затонуле 400 років тому торгове судно.

Місцеві історики вже назвали знахідку "відкриттям десятиліття", пише Новое время.

"З точки зору істориків, це відкриття десятиліття. А для Португалії це найважливіше відкриття в історії", - сказав голова археологічної експедиції Жорже Фрейре.

Судно виявили на глибині 12 метрів неподалік від міста Кашкайш, поблизу Лісабона. Навколо затонулого корабля розкидані керамічні посудини і гармати з гербом Португалії. Археологи припускають, що судно поверталося з Індії і затонуло між 1 575 і 1625 роками. Саме в цей період Португалія контролювала більшу частину торгівлі між Європою та Індією.

За словами Фрейре, знайдені на дні моря об'єкти, як і останки самого корабля надзвичайно добре збереглися.  На дні моря виявлений китайський фарфор кінця XVI - початку XVII століть, бронзові гармати, а також черепашки каурі, які використовувалися в ті часи в районі Індійського океану у вигляді валюти.

Представники мерії Кашкайшу заявили, що затонуле судно було виявлено на початку вересня, під час робіт з розчищення гирла річки Тежу. Мер міста Карлуш Каррейраш сказав в інтерв'ю газеті Guardian, що це "надзвичайне відкриття", яке зміцнить, за його словами, "місцеву ідентичність".

Археологічні дослідження цієї місцевості проходять вже 10 років. Міністр культури Португалії Луїш Мендеш сказав, що гирло річки Тежу відомо тим, що там тонули кораблі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: