Що українцям треба знати про сімейних лікарів, щоб жити довше

1530612374-1658

Станом на 25 вересня у рамках реформи першого рівня медицини вже понад 18 мільйонів українців обрали свого сімейного лікаря.  

Проте далеко не всі громадяни розуміють, що саме зміниться для них завдяки медичній реформі. Голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко пояснює, в чому переваги можливості вибору власного сімейного лікаря, і чому в рамках нової системи збільшується відповідальність пацієнта.

Графік: eHealth.gov.ua

Понад 18,44 млн українців зареєструвалися в системі вибору сімейного лікаря

Дослідження британського журналу BMG Open засвідчило, що люди, які протягом життя консультуються в одного лікаря, живуть довше. Саме сімейний лікар спостерігає за пацієнтом протягом багатьох років в різних ситуаціях. Він знає родинну історію, розуміє ризик спадкових хвороб і якої саме профілактики потребує його пацієнт. На цих знаннях ґрунтуються правильні рішення щодо пацієнта. Як наслідок -  він здоровіший і живе довше. Але – це за умови, якщо пацієнт дотримується рекомендацій свого лікаря, веде здоровий спосіб життя – тобто несе свою частину відповідальності за здоров’я. Найкраща медична система у світі не зможе допомогти людині, яка нехтує порадами лікарів і своїм способом життя шкодить власному здоров'ю. Нова реальність української медицини потребує вміння користатися зі свободи і здатності нести відповідальність.

Як саме змінюються правила гри для лікарів та пацієнтів?

  1. Підвищення легальної зарплати лікарів

Завдяки новій системі ефективний лікар зможе отримувати достойний легальний дохід від держави. В багатьох центрах первинної медичної допомоги лікарі вже стали заробляти втричі більше, аніж раніше - зокрема, лікар вищої категорії може отримувати до 16 000-18 000 гривень. В рамках нової системи саме лікар приносить закладу основний дохід, і, відповідно, йому потрібно забезпечити належні умови праці і справедливу зарплатню, адже він може змінити місце роботи або навіть відкрити приватну практику, і за ним підуть його пацієнти.

2. Лікарі матимуть більше свободи

Лікар має можливість вести переговори з керівником закладу щодо умов і оплати своєї праці, і він повинен користуватися цим правом. У лікаря є свобода це робити і реально впливати на розмір свого доходу. Але у нього є і велика відповідальність: за свій професійний рівень, за якість наданих пацієнту послуг, за дотримання стандартів, ставлення до пацієнта та сервіс. І лікар повинен це чітко усвідомити та прийняти.

3. Гроші йдуть за пацієнтом

Заробітна плата лікаря буде залежати від кількості пацієнтів, що задоволені його роботою і готові звернутися до нього знову. А отже, саме пацієнт повинен бути в центрі всієї системи, саме в його інтересах ця система має працювати.

4. Збільшення повноважень і відповідальності головних лікарів

Своя свобода і своя відповідальність тепер і у головних лікарів. Вони стають більш головними, аніж лікарями. Аби підписати договір з Національною службою та перейти на більш вигідні умови фінансування, медичні заклади з державних установ повинні  перетворитися на комунальні некомерційні підприємства. Тепер вони не утримуються державою, а заробляють кошти за надання медичних послуг пацієнтам.

Головний лікар з бюджетного утриманця перетворюється на управлінця: організовує роботу закладу, керує всіма процесами, думає, як зменшити витрати, куди спрямувати кошти, що купити і кому підвищити зарплатню чи кого преміювати. Звичайно, власником медичного закладу залишається місцева громада, і  керівник закладу їй підзвітний. Але розподіляє та витрачає кошти, отримані за надання медичних послуг населенню, головний лікар самостійно. Це нова свобода його управлінських рішень, але і нова відповідальність за ці рішення.

5. Більш активна роль місцевих органів

Зміни в медицині не будуть можливі без активної участі громади та органів місцевого самоврядування. Автономізація закладів, оснащення їх комп’ютерами, підключення до інтернет-мережі, ремонт приміщень, базове оснащення, забезпечення достатньої кількості лікарів – це все у зоні їхнього впливу та їхньої відповідальності.

Історії успіху закладів первинки, які вже отримують збільшене фінансування, засвідчили: швидкі зміни у медицині можливі за умови ефективного тандему медичних закладів та громади. Звісно, велика частка відповідальності лежить на Національній службі здоров’я: вона має виконувати умови договору, вчасно і в повному обсязі оплачувати послуги, які медичні заклади надали пацієнтам. Тільки за умови виконання цих обов’язків нам вдасться розвернути медичну систему в бік людини.

Олег Петренко, голова НСЗУ

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: