«Суп треба їсти щодня». Супрун зруйнувала радянський міф

42600311_2194162314201657_3553259446509502464_n

Батьки часто говорять дітям, що суп - це обов’язкова страва у меню, бо без нього захворіє шлунок. В.о. міністра МОЗ Уляна Супрун розповіла, що це не зовсім так.

Про це вона написала у Facebook.

В Україні культура споживання супу та борщу вкоренилася міцно. Холодні зими та нестача овочів вплинули на те, що вони стали популярними стравами "на перше".

«Втім їсти чи не їсти суп — більше питання смаку, аніж здоров‘я. Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від супу, це не матиме шкідливих наслідків. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви – показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого», - пояснила лікарка.

За словами Супрун, жодного наукового підтвердження про те, що їсти суп варто щодня не існує. Однак ті, хто наполягає на необхідності їсти "гаряче", все ж у дечому мають рацію.

Забезпечення потреби в споживанні овочів

В одній тарілці супу чи борщу можна зібрати 3-6 видів зелених овочів, бобових, грибів та зелені. За рекомендацією Британської служби здоров‘я, варто їсти 5 порцій овочів і фруктів. Тарілка супу вміщує мінімум дві необхідні порції.

Ідеальний варіант збереження поживних речовин

В супі корисні вітаміни чи мінерали лишаються у страві. Жири, що є в супі, сприяють кращому засвоєнню рослинних пігментів каротиноїдів. Це — про-вітамін А, необхідний для здоров‘я зору, шкіри та імунітету.

Борщ корисний ще тим, що має кисле середовище, в якому вітаміни зберігаються якнайкраще.

Cуп чи борщ — це рідина

Добре зволожена їжа краще перетравлюється. Щоб отримувати максимальну користь, потрібно правильно готувати ці страви. Суп має бути не дуже жирний, і готувати його слід без смаження овочів.

Замість борошнистої заправки крем-супів краще використовуйте сочевицю, що додасть корисного білка до страви та клітковини.

Щодо м‘ясних бульйонів, варто також дотримуватись правил. Найкраще зливати перші кілька бульйонів після варіння м‘яса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: