Цілющі мінеральні води: як оздоровитися не покидаючи Львівщину (фото)

DSC_0099

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут в місто Моршин.

Моршин – затишне місто на Прикарпатті, яке завдяки унікальним джерелам мінеральних вод, географічному розташуванню та екологічно чистому середовищу стало однією з карпатських перлин.

Цього року місто відзначає 140 років з дня першого курортного сезону.

Історія цієї мальовничої території тягнеться ще з далеких часів. Зокрема, 1975 р., під час археологічних досліджень були знайдені докази, що на території міста існувало поселення ще в кінці кам’яного віку, близько 6-10 тисяч років тому.

Ймовірно, поселення входило до складу Київської Русі, а згодом – Галицько-Волинського князівства.

Перша ж письмова згадка про Моршин зустрічається у судових записах від 1482 р. На той час це було маленьке селище, де місцеві жителі використовували джерела ропи для виварювання солі. Однак цей промисел не виправдав себе – моршинська сіль надавала їжі гіркий присмак і відтак не могла конкурувати на соляному ринку.

У 1875 р. місто оживає – через Моршин прокладається лінія залізниці Стрий-Станіслав, а через рік  новим власником містечка стає Боніфацій Штіллер.

Завдяки йому до Моршина приїжджають лікарі В. Пясецький та С. Дзіковський, які розпочинають організацію клімато- і водолікування за прикладом західних курортів. І вже у 1878 р. розпочинається перший лікувальний сезон та відкривається «Заклад для лікування грудних захворювань».

Моршин відчиняє двері для усієї Європи, завдяки цілющим властивостям лікувальних факторів, популярність до курорту невпинно зростає.

 

 

Сьогодні Моршин здобув славу одного з найкращих гастроентерологічних курортів України.

Наявні запаси мінеральних вод розраховані більше, ніж на 200 років. Мінеральні води завдяки унікальному іонному складу, є незамінними при лікуванні захворювань печінки, жовчних шляхів, кишківника, шлунка, цукрового діабету, алергічних захворювань.

Вони нормалізують обмін речовин, зменшують рівень цукру в крові, підвищують окисні процеси, відбувається очищення організму та підвищується імунітет. Поряд з мінеральною водою «підземних аптек» використовують торф`яну грязь та озокерит.

Що відвідати?

Джерело № 4 (джерело «Матері Божої»). Вода цього джерела містить калій, натрій, магній, залізо, сульфати і є джерелом природної столової води «Моршинська».

Для зручності відпочиваючих, джерело розміщене у двох локаціях: біля бювету та в лісопарковій зоні в 200 м від бювету.

Міський парк прикрашений скульптурами у грецькому стилі, фонтаном, квітучими алеями і різнобарвними клумбами. Тут розміщений бювет, який називають «грибок». До 535-річчя міста, в парку відкрили гарну та добру скульптурну композицію з мозаїки блакитного кольору, яка зображає краплинки води та лісових  мешканців.

 

Ці скульптури обожнюють діти.

Адреса: вул. І. Франка.

Будівля санаторію «Мармуровий палац» – пам`ятка архітектури місцевого значення. Збудований у 1938 р. за проектом архітектора Никодимовича. Перед санаторієм є літній амфітеатр, де в теплу пору року розважають усіх гостей міста.

Адреса: вул. Паркова площа, 2.

Пам`ятки сакральної архітектури Моршина наповнюють місто душевними спокоєм та рівновагою:

Дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці зведена в 1825 р. Історія цього храму пов`язана з іменами митрополита Андрея Шептицького, кардинала Йосипа Сліпого. У 2018 році в приміщенні церкви відкрили музеї однієї ікони.

Поряд з дерев'яною церквою стоїть Новозбудована Українська Православна Церква Покрови Пресвятої Богородиці.

Адреса: вул. Д. Галицького, 34.

Українська Греко-Католицька Церква Святої Покрови Пречистої Діви Марії. Храм збудований у 1990 р.

Римо-католицький костел Божого Милосердя – новий, невеличкий храм, спорудженний у 2015 р. тішить своїх вірян.

Адреса: вул. Джерельна, 1б.

На цьому принади курорту не вичерпуються: в місті набуває популярності велосипедний спорт.

Часто відбуваються присвячені певним датам велопробіги та кросс-кантрі, змагання з пейнтболу, більярду, мініфутболу, легкої атлетики, проводиться щорічна спартикіада для осіб з інвалідністю.

Окрім того, серед гостей та відпочивальників поширюється фізкультурно-оздоровчий вид спорту – скандинавська ходьба (Nordic Walking).

В Моршині розроблено та промарковано маршрути вулицями та околицями міста: маршрут № 5005 («Лісове озеро») протяжністю 3,037 км; маршрут № 5006 («Міський став») – 2,085 км; маршрут № 5007 («Зелений гай») – 3,061 км; маршрут № 5008 («Урочище «За Полянським») –3,051 км.

Звичайно, місто Моршин відоме й своїми санаторіями.

 

Найбільшим підприємством курорту є Дочірнє підприємство «Санаторно-курортний комплекс «Моршинкурорт» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», до складу якого входять 5 відділень санаторіїв («Перлина Прикарпаття, «Світанок», «Черемош», «Дністер», «Лаванда»), бальнеологічна лікарня з величезною кількістю найрізноманітніших процедурних кабінетів, лікувально-діагностичний центр, бювет мінеральних вод, в якому можна скуштувати мінеральну воду та придбати сувенірну продукцію на згадку про відпочинок.

Окрім цих санаторіїв, на території міста діють лікарня відновного лікування № 2 «Центр реабілітації ветеранів ОУН-УПА «Говерла», Моршинська міська лікарня, ще 5 санаторіїв, 4 пансіонати, 10 готелів та інші, які надають широкий спектр послуг: соляні кімнати, бані, сауни, косметологічні послуги, масажі.

Середня вартість перебування та лікування в санаторії (на 21 день) 16,08 тис. грн. Місткість курорту становить 3,1 тис. місць (одночасно). Мережа закладів громадського харчування розрахована на 2,8 тис. посадкових місць (одночасно).

Де переночувати?

  • санаторно-курортний комплекс «Моршинкурорт»: вул.  Паркова площа, 3.
  • відпочинково-оздоровчий комплекс «Моршинська Вежа»: вул.50-річчя УПА, 1а.
  • санаторій «Мармуровий палац»: вул. Паркова площа, 2.
  • санаторій «Аркадія»: вул. Джерельна, 3.
  • готель «Віват»: вул. С. Бандери, 26.
  • готельний комплекс «Оберіг»: вул. І. Франка, 54а.
  • готель «Боніфацій»: вул. Северина Яминського, 8.

Що скуштувати?

  • мінеральну воду,
  • дієтичні страви та страви української кухні.

Як доїхати?

Власним авто м. Львів – м. Моршин: відстань 83 км, приблизний час в дорозі
1 год 30 хв.

Автобусом з автовокзалу Львів АС-8 (пл. Двiрцева, 1, зал.вокзал).

Електропоїздом 6175/6176 Львів – Моршин з приміського залізничного вокзалу (вул. Городоцька, 112).

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: День вуличної музики та відкриття туристичного сезону в Дрогобичі (фото)

Фото: Моршинська міська рада

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: