Константинополь оприлюднив документ, згідно з яким ніколи не віддавав Українську церкву Москві

360177973

Константинопольський патріархат каже, що ніколи не передавав Київську митрополію, на основі якої виникла Українська церква, в канонічну територію Московського патріархату.

Про це йдеться у документі, опублікованому патріархатом, передає УП з посиланням на «Эхо Москвы».

Право хіротонії (поставлення в священнослужителі) було надано Москві «з фінансових причин», «з необхідності» і «носило тимчасовий характер».

Таким чином, Вселенський патріарх заявляє, що має право і обов'язок виявляти материнську турботу про церкву України в кожному випадку, коли вважатиме за необхідне.

Зазначається, що Константинополь опублікував  29-сторінковий документ, який готувався за підтримки освітнього фонду банку National Bank of Greece.

РПЦ у відповідь заявила, що надані відомості про історію церкви в Україні є недостовірними.

17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з «її сепаратних частин». Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка «закінчиться великим пшиком».

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: