Ключі, які знайшли ідейні українці

297A28C7-E12F-4973-B84A-79DAF8E40F13

Ірина Снітинська - авторка та ведуча медіапроекту про цінності «Ключ до».

У вересні у Львові стартував проект «Ключ до». Разом із командою ми поставили перед собою високу планку – зробити серію інтерв’ю з людьми-брендами, прогресивними українцями, які часто не відомі загалу, але реалізовують масштабні, важливі для країни, проекти. Унікальним є і те, про що говоримо – про цінності, які часто девальвуються масовою культурою, забуваються, ми ж їх популяризуємо і показуємо приклади для наслідування.  

Це сталося напередодні 2018 року. У грудні я переживала з приводу не дуже доброї ситуації, пов’язаної з одним із моїх проектів. Для натхнення не потребую емоційних криз, зазвичай творю у доброму настрої, але тоді сіла планувати справи на наступний рік трохи збентеженою. Пригадую, чоловік готував нам вечерю, а я поруч записувала, чим би хотіла займатись у новому році. Саме тоді народилась ідея проекту «Ключ до».

Наш проект народився з цікавого мені. Я не дуже люблю дивитися фільми. Переглядаю зрідка, раз у півроку, та це швидше момент комунікації із близькими людьми. Якось мене здивовано перепитали: «Ти не любиш фільмів?!» І я звернулася до себе: «Я не люблю кіно? Як таке може бути? Що зі мною не так?» А потім збагнула, спілкуватися зі справжніми живими людьми для мене є набагато вартіснішим і цікаві саме глибокі люди. «Ключ до» - став проектом спілкування з глибокими людьми та їхніх ціннісних історій.

Паралельно зі мною, у пошуках нових горизонтів була і режисерка нашого проекту Ганна Гавриш. Тривалий час вона була тісно пов'язаною зі столичним телебаченням. Працювала на провідних телеканалах у культурних, історичних та розважальних проектах. За 8 років праці у цій сфері втомилася і довго не могла збагнути, чому саме так виснажилася. Згодом прийшло усвідомлення, що гнітили дві речі: відсутність зворотного зв’язку з глядачами і що насправді хочеться піднімати людей до вищого, а не опускатися самій до найнижчих потреб «масового» глядача. Ганя обрала займатися педагогікою і з головою поринула у тренерську діяльність, щоб допомагати людям зростати особистісно. Але думка, що медіа може бути іншим — контактним, змістовним, щирим, непідробним її не полишала. Магічним чином доля занесла Ганну з Києва до Львова і тут ми зустрілись. За дуже короткий час наше спілкування переросло у міцні дружні стосунки. Стало очевидним, що нам потрібно творити разом. Що у співпраці ми можемо втілювати великі трансформації суспільства. І ми почали вигадувати. У тривалих розмовах ми створювали і сумнівалися, фантазували і не вірили собі. Та все ж робили.

Без спецефектів і провокацій, без гарячих фактів і нагнітання проект створюється просто і чесно, по-людськи. У «Ключ до» герої вперше відверто говорять про свої ключі до успіху, переломні моменти життя, інсайти, діляться життєвою мудрістю. Кожна розмова відбувається в атмосфері зустрічі двох давніх друзів, сповнена зворушливих моментів та щирості емоцій.

Ми запрошуємо не зірок, а глибоких людей. Існує метафора про людей без дна. Це коли знайомишся з людиною і з захопленням пірнаєш у її глибини і хочеш, щоби ніколи не намацати дна. Наші герої – ті, що розібралися з собою, зрозуміли, хто вони, куди йдуть, яка мета для них важлива. Ці люди або не мають дна, або мають його дуже глибоко. Вони можуть допомогти тим, хто ще в пошуку своїх ключів. Для мене люди - це найважливіше у світі, а відтак завжди цікаво, як саме певній особистості вдається чи не вдається долати труднощі і що може одна людина сказати світові, аби бодай трохи змінити його.

Наші герої - не просто успішні люди, не це є мірилом. Хоча, як показує досвід, більшість із запрошених справді є дуже успішними. Головне, що ці люди бачать сенс свого життя, вони цей сенс творять.

Проект створений для таких людей, як члени нашої команди. Вони зрілі, усвідомлюють, хто вони і чого бажають в житті та продовжують зростати далі.

Проект буде цінним для тих, хто шукає себе – підказки, опори у правильних цінностях; хто шукає однодумців - приклади реальних людей, які змінюють себе і світ. Телебачення часто нав’язує думку, що ідейні люди не успішні, кажуть, що багатство, розум і цінності між собою не пов’язані, вчать мислити обгорткою, дріб’язковими речами. Телевізійні проекти розкручуються за допомогою надуманих речей. Ми ж задали планку пропагувати інші цінності на противагу цінностям споживацтва. Мріємо, щоб проект був успішним завдяки своїй справжності.

«Ключ до» виходить на youtube-каналі «Ключ до. Проект про цінності» щосереди, починаючи з 12-го вересня. Герої – Олег Яськів, Лідія Білас, Олександр Кільдіяров, Володимир Цісарик. Зараз триває робота уже на другим сезоном.

Місія проекту – створення нового способу мислення людей, а відтак зміна портрету суспільства. Ми хочемо впливати на розвиток цінностей у суспільстві, тому готові підтримувати творців та авторів. Невдовзі плануємо організувати оффлайн інтерактивну версію проекту, де, зокрема, проводитимемо тихий аукціон. Виручені кошти наповнять грант, який вручатимемо для реалізації ціннісних проектів у місті та країні.

Сторінка проекту на youtube

Сторінка проекту на Фейсбуці

 

Ірина Снітинська,

засновниця соціально-культурного проекту «Час історій», авторка та ведуча медіапроекту про цінності «Ключ до»

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: