Британія надішле 800 морпіхів до Норвегії для стримування РФ

64d62d5b-fef1-4fd4-a4a8-785d22c01e2c

2019 року Велика Британія перекине 800 військовослужбовців на нову військову базу на півночі Норвегії.

Про це заявив британський міністр оборони Гевін Вільямсон в інтерв'ю The Telegraph, передає Еспресо.ТВ.

Цей крок Лондон робить у рамках «стратегії оборони Арктики» від російської загрози.

Таким чином Лондон відреагує на активність Москви в арктичному регіоні, яка зросла останніми роками.

Зокрема, Вільямсон вказав, що Росія відновила роботу над військовими базами, що залишилися з часів СРСР і збільшила активність підводних човнів в регіоні до рівня, близького до того, який був за часів «холодної війни». У зв'язку з цим британська влада бачить необхідність продемонструвати свою присутність в Арктиці і захищати свої інтереси в цьому регіоні, зазначив глава Міноборони Великої Британії.

Крім британців на новій військовій базі розмістяться військовослужбовці Норвегії, США та Нідерландів, сказав Вільямсон. У жовтні й листопаді будуть проведені найбільші з часів «холодної війни» військові навчання НАТО.

У них братимуть участь 40 тисяч солдатів і офіцерів з 30 країн Альянсу і їхніх партнерів, а також 130 літаків, 70 кораблів і понад 10 тисяч транспортних засобів. Під час маневрів буде відпрацьовуватися сценарій вторгнення біля берегів Норвегії.

Арктика охоплює центральну частину Північного Льодовитого океану, його регіональні моря, такі як Баренцове, Карське і Чукотське, а також території Канади, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Російської Федерації, Швеції та США.

Навесні 2017 року Міноборони РФ повідомляло, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 «Тріумф». У 2016 році завершилося будівництво великої військової бази «Арктичний трилисник" на Землі Франца-Йосипа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: