Нобелівська премія з фізики: вчених нагородили за «лазерні прориви»

39c9663a-3b8b-4087-a7d4-e9d3314b412b

Американець, француз і канадка, яка стала третьою жінкою в історії Нобелівської премії з фізики: вчених нагородили за технології, які стали сучасною повсякденністю

.

Про це повідомляє Еспресо.ТВ.

Нобелівську премію з фізики у 2018 році присудили Артуру Ешкіну за оптичний пінцет і його застосування в області біології, Жерару Муру і Донні Стрікленд за розробку методу генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів.

Читайте також: Стало відомо, кому вручили Нобелівську премію з медицини 

Як йдеться у доданому прес-релізі, лауреати цього року «зробили революцію у лазерній фізиці».

Артур Ешкін (1922 року народження) винайшов оптичні пінцети, які захоплюють мікроскопічні частинки (атоми, віруси і інші живі клітини) за допомогою лазерних променів.

У розробці, фактично, лазерне світло штовхає дрібні частинки в напрямку центра променя і утримує їх там, при цьому не завдаючи шкоди. В даний час "оптичний пінцет" широко використовується в біологічних дослідженнях.

Жерар Муру і Донна Стрікленд проклали шлях до найкоротших і найбільш інтенсивних лазерних імпульсів створених людством. Їх винаходи використовуються в мільйонах офтальмологічних операцій, що робляться щороку в усьому світі.

Саме вони визначають обличчя сьогоднішньої лазерної хірургії ока. Революційна наукова робота Муру і Стрикланд по генерації ультракоротких імпульсів була опублікована ще в 1985 році і була частиною кандидатської дисертації Донни Стрикланд.

Донна стала третьою в історії жінкою, яка отримала Нобелівську премію з фізики. У телефонній розмові з Нобелівським комітетом вона розповіла, що приголомшена цією «божевільною» новиною. Її колега відмовився від інтерв'ю,і сказав, що «дуже зайнятий роботою над черговою науковою статтею».

Цього року розмір премії становить 9 мільйонів крон (трохи менше 1 мільйона доларів США за поточним курсом).

Фінансування, яке йде за Нобелівською премією не є фіксованим - сума визначається  відсотками з рахунку Альфреда Нобеля, і тому постійно коливається. Історичного максимуму винагорода сягнула в 2007 році, склавши близько 1,56 мільйона доларів. У 2012 році фонд зменшив виплати на 20%, щоб уникнути скорочення капіталу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: