Як побачити унікальні дерев'яні церкви Львівщини зі списку ЮНЕСКО (фото)

автор фото Ростислав Баглай. Церква Юра Дрогобич
Фото: Ростислав Баглай. Церква Юра в Дрогобичі

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут пам'ятками ЮНЕСКО, які розташовані на Львівщині.

Львівщина – край природних багатств, високої духовної культури та давніх історичних традицій.

Саме у Львівській області зосереджена п'ята частина об'єктів архітектурної спадщини України, налічується понад 4000 історичних та культурних пам`яток XII-XX ст., 10 замків, близько 90 оборонних споруд XVII-XVIII ст., історико-архітектурні заповідники.

Варто також зазначити, що 2018 рік був визначений Європейським парламентом як Рік Культурної Спадщини в Європі.

Знаменною подією 2013 р. стало включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО пам`яток дерев`яної сакральної архітектури Карпатського регіону України та Польщі, які є шедеврами архітектури та не мають аналогів у світі.

Відтак, список ЮНЕСКО поповнили 8 унікальних дерев’яних церков, що розташовані на території України, чотири з яких розташовані на Львівщині.

Ці пам`ятки дійшли до нашого часу, ставши унікальними свідками історії та майстерності минулих поколінь.

Церква Святого Юрія в Дрогобичі – одна з найкраще збережених перлин галицької дерев`яної сакральної архітектури кінця XV – початку XVI ст. За однією з версій, святиню обміняли на сіль і в розібраному стані перевезли до Дрогобича із села Надієва.

Фото: Ростислав Баглай. Церква Юра в Дрогобичі

Церква збудована без жодного цвяха, її стіни розписані релігійними сюжетами та рослинним орнаментом, що зберегли свою неповторну художню цінність, створюючи особливу духовну атмосферу.

Стінопис храму зберігся майже без втрат, розкриває важливі історичні події, життя і побут мешканців середньовічного Дрогобича. Розписи, іконостас та ікони храму у XVII ст. виконані під керівництвом Стефана-маляра поповича Медицького.

Цікавим є й те, що у другому ярусі церкви добудований Введенський приділ. У 1678 р. поряд з церквою збудовано дзвіницю. Відвідавши церкву Святого Юрія, потримайте в руках старовинний ключ та обов`язково загадайте бажання.

Сьогодні церква належить до музейного комплексу відділу пам`яток дерев`яної архітектури музею «Дрогобиччина».

Адреса: м. Дрогобич, вул. Солоний ставок, 25.

Церква Святої Трійці в Жовкві – видатна пам`ятка дерев`яної архітектури галицької школи. Церква збудована у 1720 р. коштом місцевих парафіян та тогочасного власника Жовкви – королевича Костянтина Владислава Собєського, на місці попередньої святині, яку знищила велика міська пожежа.

Фото: Віктор Заславський Церква Святої Трійці в Жовкві

Храм не є повністю дерев'яний, оскільки має муровану ризницю.

Головною окрасою церкви Святої Трійці є пишний, позолочений, бароковий іконостас, який налічує 50 ікон. Він створений майстрами Жовківської школи малярства та різьби по дереву Івана Рутковича на поч. XVIII ст.

Іконні рами та стовпи іконостасу виготовлені з липи, декоровані різьбленням, котре виконав Ігнатій Стобенський. Окрім іконостасу, зберігся стінопис вівтаря, виконаний у другій половині XVIII ст.

Адреса: м. Жовква, вул. Львівська.

Церква Святого Духа в Потеличі є найдавнішою збереженою пам`яткою сакральної архітектури на Україні.

Церква розташована в мальовничій місцевості, на невеликому пагорбі, поруч із ставками, церква сповнює спокоєм та миром. Дерев`яна святиня збудована коштами місцевих гончарів у 1502 р. без єдиного цвяха, на місці церкви Бориса і Гліба, яка згоріла в часи татарської навали.

Церква Святого Духа в Потеличі. Фото: Христина Кундира

Церква тризрубна, двоверха, відрізняється від інших своїм іконостасом XVII ст., мальованим безпосередньо на фронтальній стіні центральної секції. Намолені століттями стіни церкви, розписані у 1620-1640 роки, відображають 23 сюжети з життя Ісуса Христа.

Вважається, що ікона «Деісус» була виконана відомим іконописцем Іваном Рутковичем у 1683 р.

Поруч із храмом розташована дзвіниця, споруджена в той самий рік, що й церква.

Адреса: Жовківський район, с. Потелич.

Церква Собору Пресвятої Богородиці у Маткові є видатною пам'яткою бойківської архітектури.

Збудована у 1838 р. церква дерев`яна, тризруба, триверха майстрами Іваном Мельниковичем та Василем Івановичем. Внутрішнє оздоблення церкви заворожує, великою цінністю храму є її іконостас, вівтар, та розпис стін.

Фото: Валерій Ящишин. Церква Богородиці, Maткiв

Неподалік розташована дерев'яна дзвіниця, збудована 1924р. майстром Михайлом Векличем. Церква розташована на невисокому пагорбі в центральній частині села, з якого відкриваються гарні краєвиди.

Адреса: Турківський район, с. Матків.

Природний заповідник «Розточчя» створено з метою збереження та вивчення унікальних біогеоценозів регіону Розточчя.

Ділянка заповідника внесена рішенням ЮНЕСКО до Всесвітньої мережі біосферних резерватів як один з масивів Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини.

заповідник "Розточчя"

Розкинутий на мальовничих пагорбах Головного Європейського вододілу, у самому центрі Європи, заповідник є надзвичайно цінним природним і науковим об’єктом.

Фото: Природний заповідник «Розточчя»

Головним багатством заповідника є ліси, які займають 92% його площі і представлені 20 типами.

З освітньою метою в заповіднику створено навчально-просвітницький екологічний центр, в структурі якого діють:

- музей природи, який демонструє флору та фауну даного регіону. Тут представлені колекції мінералів, жуків та метеликів, грибів, насіння,  фотовиставка рідкісних та червонокнижних видів рослин та тварин;

- науково-пізнавальні маршрути та еколого-освітня стежка (еколого-пізнавальні маршрути: «Королева гора – Музей Природи – колонія сірих чапель – Екоцентр»; «Горбки»; «Ставки»; науково-пізнавальні маршрути: «Профіль типів лісу А. П’ясецького»; «Об`єкт світової природної спадщини ЮНЕСКО – старовікові букові ліси»;

фото з архіву заповідника

-  «зелена школа», літній екологічний клас;

- зоокуток, в якому відвідувачі побачать плямистого оленя, декоративних птахів;

зоокуток в заповіднику "Розточчя"

-  колекційна ділянка рідкісних рослин (понад 20 видів ранньоквітучих).

До послуг відвідувачів – місця для короткочасного відпочинку, групові та індивідуальні екскурсії науково-пізнавальними стежками, а також до історичних, сакральних та краєзнавчих пам’яток регіону.

Адреса адміністрації заповідника: Яворівський район, смт. Івано-Франкове, вул. Січових стрільців, 7; тел.: (0259) 333-91, 336-81.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: День вуличної музики та відкриття туристичного сезону в Дрогобичі (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: