8-річна дівчинка витягла зі шведського озера меч. Йому 1,5 тисячі років (фото)

0e3ad9c3-0568-4439-9acd-ae7234c37e94

Влітку восьмирічна дівчинка зі Швеції Сага Ванечек випадково знайшла стародавній меч, коли поїхала з родиною на озеро Відерстерн.

Експерти оцінюють його вік у 1,5 тисячі років, пише The Local.

Дівчинка розповіла виданню, що розважалася біля озера, кидаючи у воду камінці і гілки разом з батьком.  Коли вона вчергове потягнулася за палицею, то натрапила на рукоять і загострений кінець - це був заіржавілий меч. Зброя раніше лежала на дні озера, але через посуху рівень води впав і меч опинився на суходолі.

«Я підняла і збиралася кинути назад у воду, але там була ручка, і побачила, що це щось загострене.  Я підняла його в повітря, і я сказала: Тату, я знайшла меч! Коли він побачив, що він зігнутий і іржавий, то підбіг і взяв його», - розповіла Сага.

Спочатку батько дівчинки, Ендрю Ванечек вирішив, що це просто іграшка, але показав його знайомому, який захоплюється історією. Той у свою чергу назвав зброю «реліквією»  і порадив повідомити про неї владу.

Шведські експерти оцінили вік меча в тисячу років, але потім змінили дані. На їхню думку, меч викували в п'ятому чи шостому столітті нашої ери, ще до епохи вікінгів.

Анне Розен, археолог у музеї Jönköpings Läns разом з колегами зробила попередню оцінку меча.

«Меч в цілому довжиною 85 сантиметрів, довгий і винятково добре зберігся, має елементи дерева та шкіри носорога», - написав голова музею Мікаел Нордстрем на веб-сайті організації.

Науковці попросили родину не поширювати чутки про знайдений меч, доки вони не завершать усі необхідні експертизи. Окрім обстеження самого меча, вчені відправилися до озера у пошуках додаткових знахідок. З води також вдалося витягнути стародавню брошку.

Вперше Сага змогла поділитися історією з друзями тільки 4 жовтня. У розмові з журналістами вона зазначила, що після того, що сталося не захотіла стати археологом - їй ближче кар'єра лікаря або акторки.

«Це так круто, я фанатка команди американського футболу "Міннесота Вікінгс", а тепер я знайшла меч як у вікінгів!», - каже Сага.

У виданні CNN пожартували, що Сагу Ванечек тепер можна називати «королевою Швеції», посилаючись на легенди про короля Артура - він отримав легендарний меч Екскалібур від Владичиці озера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: