Для східного православ’я завжди важливою була підтримка з боку влади, – релігієзнавець

73769

Голова Верховної Ради Парубій запросив Вселенського патріарха Варфоломія приїхати до України та виступити у парламенті.

Про це спікер парламенту заявив під час зустрічі з екзархами Вселенського патріарху в Україні – архієпископом Памфільським і Західної Єпархії Української православної церкви в США Даниїлом та єпископом Едмонтону і Захiдної Єпархії Української православної церкви в Канаді Іларіоном.

Що означає це запрошення, ІА Дивись.info запитала у релігієзнавця  Дмитра Горєвого.

«Це запрошення голови Верховної Ради Андрія Парубія демонструє єдність і консолідацію влади у питаннях автокефалії. Оскільки для Вселенської патріархії і загалом для східного православного християнства важливою завжди була підтримка з боку влади. Україна, як ми знаємо, парламентсько-президентська республіка, і тому голос парламенту є дуже важливим у цьому питанні. Ми неодноразово чули з цього приводу заяви президента Петра Порошенка про автокефалію. Тепер ми почули голос законодавчої гілки влади. Плюс до того, як вже сказали екзархи, що вони приїхали у відповідь на звернення не тільки президента, а й парламенту», – сказав Дмитро Горєвой.

Водночас він зазначив, що якщо Патріарх Варфоломій прийме запрошення – це буде дуже символічно.

«Я не знаю чи погодиться патріарх Варфоломій отак відразу приїхати і виступити у парламенті, але може бути, що коли будуть вручати томос главі нової церкви, то серед іншого патріарх Варфоломій виступить у парламенті. Це було б дуже символічним актом», – наголосив пан Дмитро.

Перший візит Патріарха Константинополя — Нового Риму Варфоломія І в Україну відбувся 24 вересня 1997 року. Це сталося в Одесі. До місцевого порту увійшло грецьке судно «Елеферіос Венізелос», на борту якого знаходилися Вселенський Патріарх Варфоломій I і учасники симпозіуму «Екологія, релігія і довкілля». Гостей тоді зустріли предстоятель Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Володимир (Сабодан), митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, мер Одеси Едуард Гурвіц. З морського вокзалу високий гість і особи, що супроводжували його, попрямували до Свято-Успенського чоловічого монастиря. Біля святих воріт Вселенського Патріарха зустрічав патріарх московський Алексій ІІ.

Другий візит відбувся до Києва, з нагоди святкування 1020-ої річниці хрещення Київської Русі, 25-27 липня 2008 року. Вселенського патріарха Варфоломія I в аеропорту «Бориспіль» зустріли президент України Віктор Ющенко і очільник Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Володимир (Сабодан).

Відвідавши Києво-Печерську лавру, в Софії Київській патріарх Варфоломій освятив відновлені Царські ворота і благословив встановлення нових дзвонів. На Софійській площі виголосив промову для вірних. Зустрівся з московським патріархом Алексієм II.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: