Грошей на підвищення пенсій і зарплат немає, – Рахункова палата

335258163b9e55fe1667ef9236eb53bf

Виплати за державним боргом в 2019 році зменшують можливості державного бюджету для здійснення соціально-економічних витрат.

Про це заявив глава Рахункової палати Валерій Пацкан, передає УП.

За його словами, Рахункова палата після експертизи проекту закону про держбюджет на 2019 рік затвердила і направила до Верховної Ради відповідні висновки і пропозиції.

«Понад 40% доходів державного бюджету необхідно сплатити на погашення та обслуговування державного боргу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних витрат. А значить зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат і соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень, дитячих садів і взагалі розвитку інфраструктури», – заявив Пацкан.

Глава Рахункової палати зазначив, що в проекті бюджету на наступний рік не розподілено між місцевими бюджетами 13 субвенцій на загальну суму 7 млрд гривень.

Зокрема, на забезпечення якісної, сучасної і доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», модернізацію і оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів, формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів заклав у проект бюджету мінімальну заробітну плату на рівні 4,173 тисячі гривень, але це питання продовжує обговорюватися.

Раніше у Рахунковій палаті заявляли, що у проекті державного бюджету на 2019 рік є можливість збільшити дохідну частину на 17,6 мільярда гривень, зокрема, за рахунок податку на прибуток підприємств та акцизного податку.

На засіданні уряду 14 вересня відбулася презентація проекту бюджету, під час якої прем'єр Володимир Гройсман озвучив основні показники головного фінансового документу країни на 2019 рік.

Як повідомлялося, уряд затвердив проект держбюджету-2019 із доходами 1 трлн 8,3 млрд грн і витратами - 1 млрд 94 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: