Нобелівську премію миру отримали лікар і колишня полонянка бойовиків «Ісламської держави»

150155

Лауреатка премії Надя Мурад сама стала жертвою такого знущання і хоробро розповідає про це, щоб захистити інших жінок. 

Нобелівську премію миру присудили за "зусилля спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту".

Це оголосили на прес-конференції Нобелівського комітету в п’ятницю, 5 жовтня, пише Українська правда. Життя.

Її здобули Деніс Муквеге, який є лікарем та присвятив своє життя захисту жертв сексуального насильства в часи війни, та Надя Мурад, яка є жертвою такого насильства і хоробро розповідає про це, щоб захистити інших жінок.

Муквеге багато років працював у Демократичній Республіці Конго. Він та його співробітники лікували тисячі пацієнтів, які постраждали від сексуальних нападів.

При цьому лікар неодноразово засуджував безкарність масових ґвалтувань і критикував уряд Конго та інші країни за те, що вони не докладають достатніх зусиль, щоб зупинити сексуальне насильство щодо жінок як стратегію та зброю війни.

Надія є представницею народу єзидів. Вона, та ще приблизно 3000 чоловіків та дівчат цієї національності, стали жертвами зґвалтувань та інших зловживань з боку армії.

Ці дії були систематичними та частиною військової стратегії. Вони служили зброєю в боротьбі проти єзидів та інших релігійних меншин.

Після втечі від бойовиків, Надя Мурад вирішила відкрито говорити про те, що вона зазнала.

У 2016 році, у віці лише 23 років, вона була названа першим Послом доброї волі ООН за гідність людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: