На Львівщині завершилися навчання "Світла Лавина-2018" (фото)

28
Фото: ЗСУ

На Львівщині в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного завершилося міжнародне навчання СвітлаЛавина — 2018 за участю підрозділів багатонаціонального інженерного батальйону Тиса. 

На Львівщині в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного завершилося міжнародне навчання СвітлаЛавина — 2018 за участю підрозділів багатонаціонального інженерного батальйону Тиса.

Про це інформує Генеральний штаб ЗСУ на своїй сторінці у Фейсбук.

Упродовж поточного тижня на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що на Львівщині військовослужбовці Збройних Сил Румунії, Словаччини, Угорщини та України вдосконалювали навички із застосування багатонаціонального інженерного батальйону «Тиса» при ліквідації наслідків стихійного лиха в басейні річки Тиса.

Легенда навчань

Цього разу легенда навчання передбачала ліквідацію наслідків повені в Закарпатській області, де постраждали від підтоплення населені пункти у районах русла річки Тиса. Слід відзначити, що сценарій маневрів побудований на реальних подіях з ліквідації наслідків стихійного лиха у різні роки, які мали місце у цьому регіоні, а обрана водойма на полігоні МЦМБ дуже реалістично нагадувала наслідки повені.

Спочатку військовослужбовці країн-учасниць, відповідно до сценарію, оцінювали обстановку, приймали рішення на застосування підрозділів багатонаціонального інженерного батальйону при ліквідації наслідків стихійного лиха й організовували переміщення підрозділів батальйону у визначені райони для виконання завдань у режимі командно-штабного навчання. Тренування проходили у новітньому центрі імітаційного моделювання МЦМБ за допомогою програмного засобу імітаційного моделювання JCATS. Після цього відбулася практична складова навчання із застосуванням наявної інженерної техніки. Це дало можливість учасникам в умовах максимально наближених до реальних на практиці вдосконалити свої навички, досягнути злагодженості між багатонаціональними підрозділами.

За словами керівника навчання заступника командувача військ оперативного командування «Захід» генерал-майора Олега Мікаца, багатонаціональні навчання «Світла лавина» відбуваються щороку почергово в країнах-учасницях. Цього року їх приймала Україна.

Особливість навчань

«Особливістю цьогорічного навчання було те, що ми вперше з’єднуємо два мости різних типів: важкий механізований та понтонний, відпрацьовуємо питання евакуації постраждалих з острова за допомогою вертольота, а також евакуації техніки та майна із підтоплених територій», — зазначив генерал-майор Олег Мікац. — Такі тренування необхідні, щоб військовослужбовці вдосконалювали свої навички швидко діяти у разі потреби і могли вчасно прийти на допомогу місцевому населенню, яке потерпатиме від стихійного лиха.

За практичною фазою навчання «Світла лавина — 2018» також спостерігали представники іноземних делегацій з Угорщини, Румунії, Словаччини та Австрійської Республік. Зокрема заступник начальника Генерального штабу Угорських Сил Оборони генерал-лейтенант Габор Бьорьонді, заступник начальника Генерального штабу ЗС Румунії генерал Повітряної Флотилії Василе Тоадер, заступник начальника Генерального штабу Словацької Республіки генерал-майор Мірослав Коціян, начальник Головного управління Генерального штабу Збройних Сил Австрійської Республіки генерал-лейтенант Йоган Луїф. Українську сторону представляв заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенант Сергій Бессараб.

Слід відзначити, що напередодні закордонні гості взяли участь у зустрічі з українськими колегами, під час якої обговорили питання подальшого розвитку багатонаціонального інженерного батальйону «Тиса», а також перспективи розширення його спроможностей та зони відповідальності.

Окрім цього, сторони підписали протокол щодо подальшого співробітництва в рамках діяльності багатонаціонального інженерного батальйону «Тиса».

Після практичної фази «Світлої лавини — 2018» учасники навчання та іноземні гості мали можливість пройти по наведеному комбінованому мосту, оглянути виставку інженерної техніки, яка використовується в інженерних підрозділах міжнародного батальйону «Тиса» та взяти участь у церемонії передачі повноважень у головуванні в проекті «Тиса» від України угорській стороні.

Довідка. Створення багатонаціонального підрозділу «Тиса» було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфікованої, високопрофесійної боротьби із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської Армії, Армії Румунії, Збройних Сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону «Тиса».

У жовтні 2003 року в районі верхів’я річки Тиса, на території Угорської Республіки, вперше було проведено командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій «Світла лавина — 2003» з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону «Тиса». Далі навчання проходили щороку почергово на територіях країн-учасниць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: