Експерти розповіли, як в Україні зміниться курс долара

курс-валют-на-29-июня-640x394
Фото: відкриті джерела

В Україні долар після двох місяців зміцнення почав несподівано знижуватися. До кінця тижня, із 8 по 14 жовтня, може опуститися нижче психологічної позначки — 28 грн/$.

Причина — збільшення пропозиції валюти на ринку під час зниження попиту, пише Обозреватель. Бізнес, очікуючи вигіднішого курсу, не поспішає скуповувати долари.

Що відбувається із курсом долара і чого чекати

В Україні й довідковий курс НБУ, і вартість валюти на готівковому ринку знижуються уже декілька днів поспіль. Така ситуація, згідно з оцінками аналітиків, протримається як мінімум тиждень.

«На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень до 28,0 грн, а готівковий долар у банках — до 28,0/28,2 грн», — розповідає старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

Долар несподівано перестав дорожчати, а тенденція розвернулася на 180 градусів. Головна причина — хороша пропозиція валюти на ринку. Доларів стало більше і це підштовхнуло валюту до зниження. По-перше, через низький урожай у ЄС — збільшилися доходи українських аграріїв. Згідно із законом, вони (як і всі експортери) зобов'язані продавати половину всієї валютної виручки українським банкам. А чим більше валюти в країні, тим менше вона стоїть.

Аналітик Єгор Комов пояснює: знизився і попит. Так, український бізнес, очікуючи нижчого курсу, не поспішають купувати американську валюту. "На ринок навіть вийшов Національний банк, почав скуповувати валюту, щоб утримати падіння долара й трохи сповільнити зміцнення гривні. Імпортери купують менше. Так буде тривати ще певний час. Взагалі думаю, що жовтень поки що буде стабільним", — розповідає Єгор Комов.

Валюта може опуститися нижче психологічної позначки

Експерт вважає, що курс долара перебуватиме на наступному тижні на рівні 27,9-28,1 грн/$. Тобто, валюта може опуститися нижче психологічної позначки. Однак, так чи інакше, триватиме це зміцнення недовго. Перша половина місяця, традиційно — період зміцнення. Однак при цьому восени спостерігається девальвація. Тому навіть із урахуванням невеликих відкатів, загалом восени долар подорожчає.

Фінансовий аналітик Володимир Мазуренко також вважає: найімовірніший курс до 14 жовтня — до 28 грн/$. До речі, старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин зазначає: відмітка у 28 грн/$ виявилася досить сильною, і ринок, незважаючи на оптимістичні очікування щодо переговорів із МВФ, так і не зміг її подолати.

Ситуацію може поліпшити позитивна новина від Міжнародного валютного фонду (МВФ). "Необхідно підняти ціни на газ і прийняти узгоджений із МВФ держбюджет на 2019 рік. Після прийняття бюджету, досить оптимістичним виглядає перехід у 2019 році на нову програму співпраці з МВФ, яка може зняти спекулятивні ризики на весь рік виборів", — розповідає Андрій Шевчишин.

Чому гривня — надійніше

Один із ризиків для українських банків, заявила на брифінгу заступник голови НБУ Катерина Рожкова, — високий рівень доларизації. Поки українці беруть кредити в доларах, ризик їхнього неповернення буде на досить високому рівні. Крім того, банкам також складно в умовах девальвації повертати валютні депозити.

Чим вища залежність від валюти, тим більше ризиків. Подорожчання долара також призводить до зростання інфляції — Україна імпортозалежна країна. Приблизно п'ята частина споживчого кошика завозиться із-за кордону, а значить — дорожчає разом із падінням гривні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: