Львів’янин Ігор Дикий готується вчетверте підкорити Антарктиду

2222
фото зі сторінки Ігоря Дикого у мережі Facebook

В Україні триває конкурс  з відбору команди полярників для 24-ї Української антарктичної експедиції на станцію Академік Вернадський. Планується, що це буде команда з 12-ти фахівців.

Зокрема, 7 науковців, трьох осіб інженерно-технічного персоналу - дизеліст-електрик, системний механік, системний адміністратор зв'язку, а також  лікаря та кухара.

За інформацією МОН, загальні вимогу до учасників конкурсу такі:

громадянство України або дозвіл на постійне проживання;

володіння англійською/ іспанською чи іншою іноземною мовою;

відсутність хронічних захворювань та протипоказань до роботи в екстремальних умовах Антарктики;

дотримання умов контракту, посадових інструкцій або технічного завдання;

готовність до обставин, пов’язаних з довготривалою Антарктичною експедицією (1 рік);

спроможність працювати в нових незвичайних умовах;

відсутність шкідливих звичок, неконфліктність, комунікабельність, доброзичливість;

перевага надається кандидатам віком до 45 років.

Окрім цього, існують окремі вимоги до науковців та інших фахівців станції.

фото зі сторінки Ігоря Дикого у мережі Facebook

Зі Львова має намір відправитися на рік на льодовий материк і Ігор Дикий - доцент кафедри зоології Львівського національного університету імені Івана Франка. Науковець - учасник трьох попередніх антарктичних експедицій.

«Перша моя експедиція була по загальному рахунку 11. Це був 2006-2007 рік. 13 місяців зимівка. Потім була експедиція через рік 2009-2010 рік. І потім я був в сезоні експедиції, яка була разом з 16 Українською антарктичною експедицією 2011- 2012 роки.  Там була цікава історія. Ми поїхали на один місяць працювати. Бо перші дві експедиції були по року, а ця остання планувалася на один місяць. Але нас закрило криго так, що ні один корабель не міг забрати і ми замість одного місяця пробули на станції 3 місяці. Ми працювали. Навіть дехто тішився, що можна вже лишатися на зимівку і продовжувати дослідження», - розповідає полярник.

За словами Ігоря Дикого, половина команди зазвичай складається з зимівників, які вже були на станції.   Для того, щоб вони могли передати досвід новоприбулим, які йдуть вперше.

Нині науковець намагається встигнути налагодити усі справи вдома та на роботі, адже якщо пройде відбір, – опиниться за тисячі кілометрів.

«В принципі є один такий нюанс. Як би там не було, ми будемо ізольовані частково на острові. І відповідно нагальні справи і сімейні, і навчальні, наукові, які потребують моєї присутності тут, я повинен їх завершити. Рік – це тривали термін перебування »,- каже науковець.

Цьогоріч вперше за багато років не робили жодних гендерних обмежень щодо можливих учасників експедиції.

«По-перше, цього року планується змішаний склад експедиції. Відбирається не тільки склад чоловічий, а й будуть ще присутні жінки. Бо раніше була експедиція, в якій брали участь жінки, але це була Друга експедиція по рахунку. А потім якимось чином сформувалася експедиція тільки чоловічого складу. А вже цього року є спроба зробити змішаний склад і, власне, це вже теж важливий момент для формування колективу експедиції. Тому що ми будемо зимувати у замкнутому колективі. Для порівняння, є станції, наприклад, американські, британські, на яких зимують більше ста людей. Це є велетенський колектив. І відповідно відношення зовсім інше. Але я вважаю, що все буде добре», - зазначає ігор Дикий.

фото зі сторінки Ігоря Дикого у мережі Facebook

Науковець наголошує: такі експедиції – великий крок вперед для української науки.

«Зараз пішов новий виток комплексних досліджень, які є спільними з закордонними колегами. Багато проектів і біологічних, і геофізичних, і метеорологічних. І ми будемо забезпечувати, намагатися тримати найвищий рівень, щоб показати, що українські науковці також вартують серйозної уваги і маємо хороших спеціалістів, які можуть досліджувати Антарктиду не гірше, ніж наші закордонні колеги. Тому що завжди була проблема тільки в обладнанні. Зараз маємо перспективи, що закупляється нове обладнання. Ми сподіваємося, що ми піднімемо рівень планки ще вище», - переконаний Ігор Дикий.

Маєте і Ви бажання відправитися в Антарктику? Прийом документів для участі в експедиції триває до 30 листопада 2018 року. Старт мандрівки – у лютому 2019-го.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: