Оголошено переможців Нобелівської премії з економіки

_103764668_nordhaus-romer-landscape-992x656

Нобелівську премію з економіки вручили американцям Вільяму Нордхаусу та Полу Ромеру.

Нордхаус удостоєний премії за інтеграцію змін клімату в довготривалий макроекономічний аналіз.

Зокрема, вчений став першим, хто розробив математичну модель, яка враховує, як саме зміни клімату можуть впливати на макроекономічні показники.

Модель Нордхауса наразі досить широко використовується при складанні макроекономічних прогнозів розвинених країн.

Її важливість полягає у тому, що всі попередні прогностичні моделі розглядають кліматичні умови як сталі. Вони, наприклад, не враховують можливу зміну врожаїв сільськогосподарських культур, яка може вплинути на обсяг експорту чи імпорту та, як наслідок, на обсяг валютних надходжень.

Окрім іншого, Нордхаус запропонував можливий економічний спосіб боротьби зі змінами клімату — запровадження в усьому світі систем оподаткування викидів парникових газів.

За його розрахунками, запровадження податків на викиди парникових газів здатне суттєво скоротити викиди вуглецю в атмосферу до 2100 року, а при максимізації даного податку, викиди вуглецю скоротяться вже в середньостроковій перспективі — до 2040 року.

Другий лауреат премії з економіки, Ромер, отримав винагороду за інтеграцію технологічних інновацій в довготерміновий макроекономічний аналіз.

Його дослідження лягло в основу теорії ендогенного економічного розвитку. Ця теорія розглядає економічний ріст як наслідок внутрішніх чинників, таких як інвестиції в людський капітал, інновації та запровадження нових технологій.

Згідно з дослідженнями Ромера, саме інвестиції в людський капітал є головним стимулом розвитку економіки.

Його ідеї, над якими Ромер працював ще з кінця 1980-х років, лягли в основу великої кількості досліджень, зокрема у сфері державного регулювання.

Зазначається, що обидва лауреати розробили довгострокові економічні моделі, за допомогою яких можна здійснювати прогноз макроекономічних показників залежно від різних чинників кліматичного та наукового середовища.

Нобелівська премія з економіки стала завершальною в 2018 році Раніше вже оголосили лауреатів премії в області медицини, фізики, хімії та премії миру.

Зазначимо, що Нобелівську премію з економіки неодноразово критикували через те, що переважно в ній беруть участь вчені-математики. Через те, що за математику дану винагороду не вручають, саме в економіці більшість вчених цієї галузі бачать можливість отримати міжнародне визнання.

Більшість економічних здобутків, за які вручають Нобеля з економіки, ґрунтуються на розробках математичних моделей, які дуже рідко працюють на практиці та мають низьку здатність щодо точного прогнозування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: