Як у Львові реставрують храм Климентія Шептицького (фото)

unnamed (16)

Цього року у Львові розпочали ремонтно-реставраційні роботи із заміни даху храму св. Климентія Шептицького.

Сьогодні, 8 жовтня, хід робіт оглянули міські чиновники, передає кореспондент Дивись.info.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що задоволений темпами та якістю робіт, які тут виконуються.

"Для бюджету міста це вартує трохи більше 4 млн гривень, але всі ремонтні роботи проводяться якісно. Я переконаний, що до кінця цього року весь об’єм буде виконано і більше не буде небезпеки. Всі пам’ятки у Львові, а особливо там, де є сакральні споруди, мають бути приведені до пуття", - зазначив Андрій Садовий.

Своєю чергою, настоятель храму блаженного храму Климентія Шептицького, деректор музею Митрополита Андрея Шептицького о. Себастьян відзначив, що храм востаннє реставрували сто років тому.

"Я прийшов у 2007 році і храм був плачевному стані: вікон та дверей не було, підлога побита, до половини стін у храмі тинку не було. Але потрохи все, що можна було відновити, ми це зробили.

Ось уже 10 років ми в храмі молимося і постійно реставруємо та вкладаємо кошти", - розповів о. Себастьян.

Як заначила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, храм побудований всередині 17 століття, - це є бароковий храм, який пережив багато.

"Це перша допомога, яку місто скерувало на храм, зокрема 4 мільйони і 100 тисяч гривень будуть використані на заміну даху. Реконструкція даху в більшій частині буде замінена там, де вона прогнила. А також буде зроблене мідне покриття і сигнатурка. Саме зараз над цим працюють виконавці", - пояснила Лілія Онищенко.

Додамо, Храм священномученика Климентія Шептицького — пам’ятка архітектури ХVІІ ст. у Львові. Колишній костел в різний час мав різні назви: Святої Катерини, місіонерський, милосердя, Святого Казимира. Знаходиться в центральній частині міста, на вул. М. Кривоноса, 1. На цьому місці 1630 року було засновано дерев'яний костел і монастир. Кошти надав Мнішек, земельну ділянку — Софія Теофіла Данилович. Костел і монастир згоріли під час штурму загонами Максима Кривоноса львівської цитаделі — Високого замку в 1648 році.

Храм побудовано в 1656—1664 роках для ченців римо-католицького ордена реформатів. Кошти для будівництва надав Миколай Бегановський, який пізніше був тут похований та була надгробна таблиця.

1783 року храм переданий австрійською владою для організації шпиталю черницям сестрам милосердя, які мали поблизу власний костел.

Сиротинець та шпиталь св. Вінцента, ведені сестрами милосердя, функціонували до 1939 р. У 1950−1970-х рр. у приміщеннях сиротинця розмістили трудову колонію для неповнолітніх дівчат, а у шпиталі св. Вінцента — школа міліції.

Від 1980-х рр. весь комплекс Милосердя використовувався Міністерством внутрішніх справ СРСР, а згодом тим самим міністерством України.

2007 р. костел передали на греко-католицьку церкву під посвятою св. Климентія Шептицького. В корпусах монастиря реформатів і шпиталю милосердя розташований навчальний корпус Львівського державного університету внутрішніх справ.

Фото: ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: