Львівські ліцеїсти до Дня захисника відтворили атмосферу Донецького аеропорту (фото)

дап
фото: Дивись.info

У маленькому кабінеті Львівського художнього ліцею при ЛНАМ кипить робота. Десятикласники працюють над інсталяцією «Донецький аеропорт», пише Дивись.info.

Присвячують мистецький проект захисникам Луганського та Донецького аеропортів а також усім Воїнам-Захисникам визвольної війни на Сході України.

«Напередодні Великодня наші ліцеїсти давали майстер-клас писання лемківської писанки курсантам Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, які є учасниками бойових дій. Саме тоді вони побачили нашу інсталяцію, яка присвячена «Небесній Сотні». Хтось з курсантів промовив: «Добре було би зробити щось подібне і про війну». Нас захопила ця ідея. З перших днів вересня була сформована робоча група з ліцеїстів 10-х класів, склали план, принесли матеріали – і до роботи», - розповідає психолог-волонетр, одна із кураторів мистецького проекту  Світлана Булка.

Як відомо, бої за Донецький аеропорт тривали з вересня 2014 року до 21 січня 2015 року. Тож руйнувань споруді війна завдала чимало. Аби хоча б наближено відтворити летовище, ліцеїсти переглядали відео з Інтернету та спілкувалися безпосередньо із захисниками.

фото: Дивись.інфо

«Попросили курсантів академії, оборонців ДАПу, Романа Гребенюка та Артема Ломова проконсультувати нас. Саме Роман запропонував зробити макети залу очікування та реєстрації, так звану «помаранчеву кімнату». Хлопці ділилися своїми світлинами, спогадами того часу. Цінні поради дав також офіцер академії, капітан Тарас Гривул. У залі очікувань зібрані основні символи тих подій в аеропорту – згорілий автомобіль, чорний котик, який завжди був поряд із нашими захисниками, портрет Пркоф'єва, що чудом уцілів», – відзначає Світлана Булка.

Ліцеїст Ростислав Андріївський зліпив з пластиліну 21 одну фігурку Кіборгів та бойовиків, які зійшлися у бою саме у цих залах. Є там і фігурки Артема та Романа, які Ростик відтворив за тогочасними світлинами хлопців. Артем наголосив, що необхідно зробити також диспетчерську вежу, зазначає пані Світлана, яка стала символом героїзму наших воїнів.

«Діти захопилися цією роботою, важливо було, щоби вони навчилися працювати у групі заради спільного результату. Творчим дітям це особливо непросто, пристрасті іноді вирували, кожен відстоював свою ідею. Але, зрештою, намагалися дослухатися один до одного, стали доволі злагодженою командою. Інколи доводилося відпрошуватися з уроків, а потім надолужувати пропущене, часто затримувалися у ліцеї до вечора, бо мета надихала. Діти вирішили, що ця інсталяція стане нашим подарунком для академії до Дня Захисника України, як вияв глибокої пошани та подяки нашим Воїнам, які на буремному Сході відстоюють незалежність Української держави», - підсумовує психолог.

Для створення інсталяції ліцеїсти використовували безліч підручних матеріалів. Це як зубочистки, картон і фарби, так і стіки, пластилін і фольга.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: