Порошенко підписав закон про рівні права жінок і чоловіків у ЗСУ

IMG_3788-629x420

Президент України Петро Порошенко підписав закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях.

Як зазначають в Адміністрації президента, реалізація цього закону сприятиме підвищенню рівня правового захисту жінок-військовослужбовців та сприятиме збільшенню кількості жінок на військовій службі, зокрема на вищих військових посадах.

Законом надає рівні можливості чоловікам та жінкам щодо укладення контракту на проходження військової служби, та визначається, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Також документ закріплює принцип, за яким жінки проходять військову службу на рівних засадах із чоловіками, що передбачає рівний доступ до посад і військовий звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби.

Так, зокрема, закон дозволяє призначати жінок до добового наряду, проте із дотриманням законодавства про охорону материнства та дитинства. Як відомо, чинні норми забороняють призначати жінок у добові наряди.

Скасовуються обмеження щодо служби жінок у військовому запасі. Від проходження зборів мають намір звільняти не всіх жінок-військовослужбовців, а тільки вагітних.

Також у законі йдеться, зокрема, про скасування обмеження віку служби для жінок з 18 до 40 років — як за призовом, так і за контрактом.

Закон набуде чинності за десять днів після його офіційної публікації.

Нагадаємо, 6 вересня Рада ухвалила закон про забезпечення рівних прав жінок і чоловіків у ЗСУ.

Раніше Рада пропонувала зрівняти умови жінок та чоловіків в укладенні контракту для військової служби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: