5 порад від фахівця, як почати правильно харчуватися

ovochi
Фото ілюстративне. Джерело: wworld.com.ua

Сьогодні, 16 жовтня - Всесвітній день здорового харчування.

Не секрет, що за останні роки заняття спортом, здоровий спосіб життя й харчування стали суспільним трендом.

Уляна Депутович. Фото з відкритих джерел

Якщо ви ще не почали слідкувати за своїм раціоном, журналісти Дивись.info розпитали у фахівчині, фітнес-тренерки Уляни Депутович про те, як почати правильно харчуватися:

5 порад

1. Виключаємо з раціону продукти, що містять транс-жири. Це штучно створені гідрогенізовані жири, мета яких - здешевити виробництво продуктів. Їхня шкода в тому, що потрапляючи в організм у великих дозах, вони заповільнюють обмінні процеси, а найгірше, що транс-жири провокують розвиток ракових клітин.

Уникайте продуктів, в складі яких є: пальмова олія, маргарин, гідрогенізований жир.

2. Перестаньте вживати рафінований цукор і продукти, що його містять. Зловживання цукром - це зайві кілокалорії, які дуже часто стають причиною ожиріння. Тому замініть звичні солодощі на фрукти і сухофрукти, багаті на вітаміни та мінерали, у невеликих кількостях вони будуть не лише смачними, але й корисними.

Якщо солодке - це ваше друге ім‘я, то використовуйте натуральні підсолоджувачі, наприклад, стевію.

3. Вживайте продукти, багаті на клітковину - складні вуглеводи. Замініть звичну картоплю та макарони, кашами (гречка, булгур, неочищений рис, сочевиця, квасоля...), а також включіть у щоденний раціон багато овочів.

Саме овочі можна їсти навіть увечері, адже ці продукти мають низьку енергетичну цінність. Все це не тільки покращить травлення і роботу кишківника, але й допоможе схуднути. Однак слідкуйте за кількістю, жменька каші - ідеально, а бочка - зайві калорії, які підуть в жир.

4. Почніть пити більше звичайної води. Норма її споживання - 1 літр на кожні 30 кг тіла. Це допоможе вам позбутися набряків, активізує обмін речовин та дозволить довше залишатися молодими.

Запам‘ятайте: сік, кава, чай - це не вода, а напої, які мають певну калорійність, а деякі (кава і чай) ще й виводять воду з нашого організму. Тому якщо п‘єте чай та каву, пийте додаткову кількість води.

5. Не пропускайте основні прийоми їжі: сніданок та обід, щоб ввечері не переїдати. Отримуючи енергію з їжі порціями, протягом усього дня, ви маєте більше шансів використати її, аніж з‘ївши все, що є у холодильнику, перед сном.

Спілкувалася Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: