У пошуках виходу: Що буде з мораторієм на російськомовний культурний продукт на Львівщині

42251779_1959153990827589_7216349234071601152_n
Фото ілюстративне. Джерело: Вголос

Як на Львівщині хочуть пом'якшити прийнятий раніше мораторій на російськомовний культурний продукт.

18 вересня Львівська обласна рада своїм рішенням запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території області. Йшлося про тотальну заборону. Всеукраїнський і навіть частково міжнародний резонанс, який викликало це рішення, спонукав керівництво облради до наміру, дещо пом’якшити прийняте рішення.

В результаті на сайті облради з’явився проект відповідних змін, авторства голови облради Олександра Ганущина та голови комісії з питань культури історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації Юрія Візняка.

Складна комісія

Учора зміни було запропоновано розглянути депутатам уже згаданої комісії. Як пояснив Юрій Візняк, змінами передбачено, що мораторій стосуватиметься лише фігурантів так званого «чорного списку», а саме переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, зокрема внесені у відповідний наказ Мінкульту та яким СБУ заборонила в’їзд або перебування на території України. Голова комісії переконаний, що поправки не змінюють суті рішення, а лише конкретизують його.

«Ми по суті залишаємо попереднє рішення. Ми просто його доповнюємо пунктами, які дозволять зробити його дієвим, бо зараз ми не маємо юридичної складової. От ми місяць тому прийняли рішення, але якихось санкцій ні до кого не було вжито. А це би дало нам кроки до його реалізації», - пояснив Юрій Візняк.

Втім, депутатка Мирослава Бабінська заявила, що не бачить потреби у внесенні будь-яких змін у прийняте рішення.

«Те рішення, яке ми прийняли 18 вересні є ідеальне, і я б туди не вносила ніяких змін. Воно охоплює все. Якщо ми почнемо виділяти окремих виконавців, то це не те, що ми хотіли досягти даним рішенням. Подивіться, що продається в кіосках і відділеннях «Укрпошти» - там здебільшого  російськомовний продукт. А такий продукт треба максимально вилучати. Якщо ми будемо в деталях це прописувати, все одно щось випаде, знову будемо вносити зміни до рішення. Сама реакція Медведчука і його кліки на це рішення свідчить, що нам поставили найвищу оцінку. Якщо ми почнемо щось висмикувати, то як це буде виглядати перед нашими виборцями - скажуть, що ми робимо крок назад. Наша поступливість грає з нами в погану гру», - заявила депутатка.

Директорка департаменту культури ЛОДА Мирослава Туркало підтримала позицію Юрія Візняка.

«А яка відповідальність передбачена за порушення, який механізм притягнення до відповідальності. Насправді відповідальності як такої немає. Якщо будуть внесені зміни – вони не суперечать попередньому рішенню, а реально його доповнюють і цей механізм буде», - заявила Мирослава Туркало.

Своєю чергою представник ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко підтримав Мирославу Бабінську.

«Обласна рада діяла в межах своїх повноважень -  дала політичний меседж. Внесення змін ми не підтримуємо, бо вважаємо, що це звуження. Цей проект є як явище. Просто треба добиватися, щоб зібралася робоча група, бо на неї покладено виконання рішення, вона повинна зрозуміти, де є межі застосування мораторію. Ви, депутати, дали їм такі повноваження. Наказ Мінкульту є вичерпним, там близько 160 осіб, але насправді таких є безліч. Тобто цей перелік не може обмежуватися тільки одним наказом Мінкульту», - заявив громадський активіст.

Все вирішать фракції

Зрештою, Юрій Візняк запропонував проект рішення скерувати на розгляд фракцій облради, щоб ті дали свої висновки а, можливо, і пропозиції та доповнення.  Паралельно зміни мають бути скеровані і в департамент культури для розробки відповідного положення. «Тоді можливо і змін не буде потрібно вносити, в положення увійдуть ті пункти, які ми зараз пропонуємо», - пояснив свою пропозицію Юрій Візняк.

Рішення комісії скерувати проект на розгляд фракцій, робить долю мораторію невизначеною.

Відповіді від усіх фракцій до засідання сесії, яке має відбутися 25 жовтня, навряд чи вдасться зібрати. З цього огляду проект рішення не мав би виноситися на засідання цього дня. З іншого боку, ніщо не заважає будь-кому з депутатів, за умови підтримки більшості колег внести питання у порядок денний з голосу безпосередньо під час сесії і проголосувати запропоновані зміни.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: