Депутати відмовилися додатково підвищити акцизи на алкоголь і сигарети

1e0952d7

Верховна Рада відхилила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок деяких податків».

За відповідний урядовий законопроект №9157 з урахуванням пропозицій парламентського комітету проголосували всього 170 народних депутатів при мінімально необхідних 226 голосах, пише Цензор.НЕТ.

Депутати також відмовилися повернутися до його розгляду.

«Проект закону №9157 відхилений», - констатував спікер парламенту Андрій Парубій.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою його прийняття вказано забезпечення формування дохідної частини державного бюджету на 2019 рік і приведення розмірів ставок податків відповідно до інфляційних процесів в економіці.

Зокрема ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби, екологічного податку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін у 2018 році пропонувалося збільшити на 9%.

Ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням прогнозного індексу цін виробників промислової продукції у 2018 році запропоновано підвищити на 10,3%.

За підрахунками уряду, підвищення ставок має принести держбюджету додатково 6,6 млрд грн.

При цьому у висновках парламентського комітету зазначено, що Кабмін не обґрунтував необхідність підвищення ставок акцизного податку з тютюнових виробів, і мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів.

Як вказали депутати, раніше вже було встановлено поступовий, щорічний графік підвищення специфічних ставок акцизного податку та мінімального акцизного зобов'язання на тютюнові вироби з 2018 до 2025 року (в 2018 на 29,7%, а з 2019 до 2025 року включно на 20% щорічно) .

«З огляду на це, фактичне збільшення цих ставок в 2019 році становитиме 29%», - зазначено у висновках комітету.

Крім того, Рахункова палата встановила, що надходження акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) в січні-серпні 2018 року становили 42,4 млрд, що всього на 0,3 млрд грн або на 0, 6% більше, ніж в аналогічному періоді попереднього року. При цьому виробництво тютюнової та горілчаної продукції, акцизний податок з яких становить дві третини надходжень акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) в цілому, скоротилося.

«Отже, досягнення передбаченого в проекті бюджету зростання в 1,4 рази надходжень акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) можливе за умови внесення змін до Податкового кодексу України та істотного зростання в 2019 році виробництва підакцизних товарів», - сказано у висновках комітету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: