Голова Ради НБУ назвав передумови стабільності на валютному ринку

30_in

За відсутності потрясінь на світових фінансових і енергетичних ринках, отримання траншу кредиту МВФ та уникнення експансії державних видатків в грудні Україна в 2019 рік може увійти зі стабільною ситуацією на валютному ринку.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Якщо вдасться отримати транш кредиту МВФ, уникнути експансії державних видатків в грудні, а також при відсутності потрясінь на світових фінансових і енергетичних ринках, в наступний рік ми можемо увійти зі стабільною ситуацією на валютному ринку", - написав Данилишин.

Він наголосив, що курсові коливання гривні, які ми спостерігаємо в цьому році, не настільки великі, як це відбувається з валютами багатьох країн, що розвиваються.

"Друге - думаю, сезонне ослаблення гривні в 2018 році змістилося з типового періоду "вересень-жовтень" на "липень-вересень", і його потенціал, ймовірно, вичерпаний", - наголосив Данилишин.

Голова Ради Нацбанку нагадав, що, проаналізувавши попередні 12 місяців, можна побачити кілька періодів яскраво вираженої динаміки курсу гривні до долара. Перший почався в листопаді 2017 року і тривав до середини січня 2018 року, коли офіційний курс знизився з 26,5 до 28,8 гривні за долар (падіння на 8,7%).

З останньої декади січня відбулося затяжне зміцнення національної валюти, що тривало п'ять місяців - до 25 червня: її курс зміцнився до 26,2 гривні за долар (зростання на 9%). Після цього протягом двох тижнів курс гривні спочатку знизився до 26,42 (2 липня), а потім повернувся до 26,2 гривні за долар (9 липня).

Починаючи з 10 липня нацвалюта стабільно слабшала відносно до долара, двічі - 27 серпня і 24 вересня - досягнувши локальних мінімумів на рівні 28,3 гривні за долар. З кінця вересня відбувся перелом тенденції до зниження, нацвалюта зміцнилася - до 27,9 гривні за долар станом на 16 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: