Сміттєвий експеримент: Як працює перший у Львові майданчик з прийому великогабаритних відходів (фото)

DSC08910

У Львові на вул. Жовківській, 18 з 1 серпня працює майданчик для збору великогабаритних та дрібних будівельних відходів.

Його відкрили для того, щоб таке сміття не потрапляло до звичайних контейнерів.  За два місяці тут прийняли сміття від 87 осіб. Майданчик приймає будівельні відходи з 8:30 до 17:15.

«Ми безкоштовно приймаємо дерев'яні відходи, меблі, побутову техніку, шини, вживаний одяг, скло, метал, папір, полімер, гілки дерев. Потім це все утилізується згідно зі встановленими нормами. Найчастіше мешканці привозять будівельне сміття - за два місяці назбиралось майже 3 тонни. Також часто приймаємо меблі та побутову техніку», - пояснює директор ЛКП «Львівспецкомунтранс», на базі якого знаходиться майданчик, Тарас Стефанишин.

Мешканцям, які бажають здати сміття бажано мати з собою підтвердження проживання у Львові. «Чому ми просимо показати хоч якийсь документ, хоч квитанцію про квартплату, бо в перші тижні  роботи пункту люди почали хитрувати. І приїжджали з поза меж Львова, і з будови хотіли мало не КАМАЗ сміття здати будівельники. А це зроблено саме для мешканців. Було б доречно запровадити послугу з вивозу сміття, але для цього потрібні кошти на придбання автівки. Тоді б мешканці могли  віддавати сміття, лише сплативши за його транспортування. Все що тут приймається, потім йде на  утилізацію, заключені угоди з відповідними підприємствами» - каже  заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак.

За його словами особливих обмежень по кількості сміття немає.

«Є здоровий глузд, ви ж не привезете з ремонту трикімнатної квартири 5 тон сміття. Тому записують тих, хто здає, бо деякі люди вже хотіли влаштувати собі бізнес – збирати сміття за гроші, а тут здавати безкоштовно. Якщо людина привезе телевізор її ніхто нічого питати не буде, а якщо 10 холодильників, то зрозуміло, що це не з однієї квартири», - каже заступник мера.

Водночас, за правилами, одна людина, може здати один вид відходів лише раз на місяць. Крім того, на вході висить табличка якій чітко розписано скільки і чого можна здати.

У планах мерії відкрити такі майданчики у кожному районі.

«Впродовж місяця відкриємо у Галицькому районі, зараз готуємо майданчик» - каже  Сергій Бабак. Водночас його адресу не називає.

Текст і фото Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: