Як відвідати відомий у всій Європі ведмежий притулок на Львівщині (фото)

IMG_8303-1

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут у ведмежий притулок «Домажир», який знаходиться неподалік Львова. 

Ведмежий притулок «Домажир» – це один із проектів Міжнародного Благодійного Фонду FOUR PAWS, що базується у Відні (Австрія) та має офіси в 13 країнах.

Однією з ключових програм Фонду є збереження популяції бурих ведмедів в Європі та створення умов, які постраждали від людської жорстокості і більше не здатні повернутись у дику природу.

Ведмежий Притулок «Домажир» – унікальний реабілітаційний центр, де в умовах, наближених до природних, проживають бурі ведмеді. Їх рятують із тісних кліток мисливських притравлювальних станцій, пересувних звіринців, цирків, готелів та ресторанів. В нових умовах більшість ведмедів вперше торкаються лапами зеленої трави, із задоволенням залізають на дерева, купаються у ставку та вільно гуляють у лісі.

Тут, для них розробляють спеціальний харчовий раціон, збагачують навколишнє середовище, поступово відновлюючи природні інстинкти і поведінку та проводять необхідні хірургічні втручання, зокрема і лікування зубів.

фото: FOUR PAWS.

На сьогодні у Притулку проживають десять ведмедів, давайте з ними познайомимось:

Машута і Тайсон. Обидва ведмеді привезені з мисливської станції, де їх використовували для притравки. Тайсон – єдиний ведмідь у притулку, що народився у дикій природі. Щодо смакових уподобань цих ведмедів цікавим є те, що Машута на відміну від її сусіда Тайсона обожнює помідори.

Читайте також: Як живеться у «Домажирі» ведмедиці, на яку 12 років натравлювали мисливських собак (відео)

Настя і Бодя – наймолодші та найактивніші ведмеді в реабілітаційному центрі (Насті – 6 років, Боді – 5). Настя спершу проживала у Ведмежому Притулку «Біла Скеля», і вже згодом знайшла свої домівку в Домажирі. До речі, це єдині ведмеді які спали зимою.

Настя і Бодя. фото: FOUR PAWS.

Потап – мабуть найдружелюбніший ведмідь Притулку та перший ведмідь, який потрапив у Домажир. Це великий любитель поїсти, напевно саме тому він і є найбільшим ведмедем реабілітаційного центру. Потап любить увагу відвідувачів та охоче їм позує.

Потап

Христя – найстарший житель Ведмежого Притулку, по документах їй 22 роки, проте скоріш за все ведмедиці близько 27 років. ЇЇ забрали із цирку, що відразу помітно, адже ведмедиця проявляє стереотипну поведінку, зокрема «пританцьовує» лапами. Христя справжній гурман, полюбляє червону рибу та виноград.

Читайте також: Ведмедицю Христю таки відправили до притулку «Домажир»

Зоя. Ця ведмедиця виступала в цирку, де її штучно осліпили лише для того, щоб вона не боялась світла прожекторів. На сьогодні шукають клініку, яка могла б зробити для Зої МРТ.

Маня – львівська «панянка». До Притулку вона жила у місцевому ресторані. Це дуже ніжна та спостережлива ведмедиця.

Читайте також: Ведмедицю Маню, яка 14 років жила при ресторані, сьогодні перевезли до притулку

Квітка врятована з мисливської станції, де на неї нацьковували собак. Ведмедиця постійно гризла металеву сітку, через що й виникли проблеми із зубами. На початку жовтня у Ведмежому Притулку в співпраці із професійними українськими та німецькими  ветеринарами їй пролікували зубки.

Маша – останній ведмідь, який на сьогодні знайшов свою домівку у Притулку в Домажирі. Маша була врятована у 2013 р. і, як і Настя, спочатку проживала у Ведмежому Притулку «Біла Скеля». Через жорстоке ставлення та нацьковування на неї собак, у ведмедиці ще досі є шрами на носі і не має хвоста.

До послуг відвідувачів Ведмежий Притулок пропонує:

  • екскурсії до лісових вольєрів з ведмедями, тривалість – 40 хв
  • казкові екскурсії з Чугайстром
  • безкоштовний ігровий парк для дітей
  • парк «Мале Розточчя»
  • амфітеатр
  • урок в лісовій школі
  • альтанки в лісі із зоною для барбекю

фото: FOUR PAWS.

  • кафе з місцевою та вегетаріанською кухнею
  • сувенірний магазин
  • проведення майстер-класів (за попередньою домовленістю)

Кілька цікавих фактів про ведмедів:

  • виявляється, що в тривалу сплячку впадають не всі представники цих тварин, а тільки ті, хто живе в місцевостях з перемінним кліматом. От хто спить обов’язково – так це вагітні самиці. Крихітні ведмежата вагою до 500 г з’являються на Новий рік прямо під час зимового сну. Тому правильніше називати це навіть не сплячкою, а зимовим сном, адже температура тіла ведмедя суттєво не падає, метаболічні процеси не надто уповільнюються, як це відбувається наприклад у бабака;
  • бурий ведмідь під час бігу може розвивати швидкість 50-60 км/год на дистанцію в 400 м;
  • середня тривалість ведмежого життя становить 30 років.

Графік роботи Ведмежого Притулку:

Вівторок – неділя: 10:00-18:00 год, понеділок – вихідний.

Найближча подія на притулку?

Сніданок з ведмедями. Вперше цієї осені маємо унікальну можливість допомогти клишоногим, спостерігаючи за їхньою природною поведінкою. Свіжоспечені круасани з ароматною кавою допоможуть створити дружню атмосферу.

фото: FOUR PAWS.

Тут можна познайомитись із мешканцями лісу та благодійниками, які суботній ранок проведуть у ВЕДМЕЖОМУ ПРИТУЛКУ ДОМАЖИР.

Приємним бонусом буде екскурсія до будиночку, де наші доглядальники готують для кожного ведмедя до 20 кг їжі щодня.

Що потрібно, аби снідати з ведмедями?

- Реєстрація за формою https://goo.gl/forms/WQkoMezyJ3xyEqAu1

- Приїхати о 9:00, 20 жовтня, до притулку.

Благодійні внески від 500 грн.

Що скуштувати?

  • свіжоспечені круасани, випічку та ароматну каву
  • яворівський пиріг та гарячі перші страви.

Що привезти з подорожі?

  • футболки, чашки та еко-сумки з логотипом притулку, різноманітні чайнички ручної роботи, книги та магніти;
  • цікаві знання та факти про життя ведмедиків;
  • нових знайомих в дружньому колективі Притулку.

Контакти:

Львівська область, Яворівський район, с. Жорниська, вул. Ведмежий край, 1, тел: +380675093058.

Як доїхати зі Львова?

Громадським транспортом: рейсові автобуси (від Янівського цвинтаря), які прямують у напрямку Новояворівська до зупинки село Ямельня. Далі необхідно пройти у напрямку руху і повернути за вказівником праворуч до села Жорниська, що в 2,5 км від шосе.

Автомобілем: відстань в дорозі 21 км по трасі М-10. Після знаку «Ямельня» (наступне село по трасі за Домажиром), доїхати по трасі до вказівника «Жорниська» (праворуч), повернути за табличкою і 2,5 км їхати за вказівниками до ведмежого притулку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: