ЄСПЛ безтроково заборонив слідчим доступ до мобільних журналістки Седлецької

CE95BE43-B5D8-46F1-BB1E-0807B8AF0A5A_w1023_r1_s
Фото: Радіо Свобода

Європейський суд з прав людини продовжив заборону українським слідчим на доступ до особистих даних журналістки «Радіо Свобода», головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької.

Також суд присудив уряду України «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених у рішенні Апеляційного суду Києва від 18 вересня 2018 року». Про це йдеться в офіційному листі з Європейського суду до редакції «Радіо Свобода».

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки має необмежений термін і діятиме «до окремого розпорядження», йдеться у документі.

Таке рішення винесли в ЄСПЛ невдовзі після того, як захист журналістки подав до суду повний текст скарги та звернення про продовження обмежувальних заходів.

Перші тимчасові обмежувальні заходи у скарзі журналістки були винесені судом 18 вересня та діяли один місяць. Новим рішенням Страсбурзький суд не встановив жодного часового обмеження.

У зверненні Седлецька просила суд зупинити збір Генпрокуратурою обмеженого переліку інформації з її телефону протягом 17 місяців. Дозвіл на збір цієї інформації слідству видав Апеляційний суд Києва 18 вересня 2018 року.

Того ж дня Європейський суд з прав людини вказав уряду України, що він має забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних з телефону журналістки.

Нагадаємо, 4 вересня стало відомо, що суд надав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону головредки «Схем» Седлецької за 17 місяців. Редакція «Радіо Свобода» висловила обурення через це рішення суду.

У ГПУ заперечили прослуховування Седлецької та заявили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя журналістки, до телефону якої суд надав доступ правоохоронцям.

Водночас Наталя Седлецька у коментарі Громадському повідомила, що дані, доступ до яких надав суд, включатиме зміст SMS-повідомлень.

Журналістка Бердинських повідомила, що суд також надав ГПУ доступ до інформації з її телефону.

5 вересня Луценко запросив журналістку Седлецьку на закриту зустріч після того, як суд дозволив слідчим отримати доступ до інформації з її телефону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: