Куди поїхати на вихідні зі Львова: 5 найкращих осінніх маршрутів (фото)

6f75fe0b10ee69330db741a0793055ec
© www.flickr.com/Nazim Suleimanov

Львів — місто з багатою історією, цікавою архітектурою та низкою тематичних кафе. Однак у Львівській області є ще чимало цікавих місць.

Тим, хто їде сюди більше ніж на вікенд, буде цікаво відвідати замки «Золотої підкови Львівщини». А  у разі, якщо ви вже були в цих місцях, ІА Дивись.info підготував 5 осінніх маршрутів Львівщиною, які варто відвідати.

Скелі Довбуша

uk.wikipedia.org

Ці скелі історично називалися Бубниськими. Вони знаходяться біля сіл Бубнище та Поляниця на Гуцульщині (Івано-Франківська обл.) та села Труханів (Львівщина, урочище Заломи). Завдяки формі та кількості скель (а їм понад 70 мільйонів років) багато мандрівників відгукується про це місце як про справжнє «кам’яне царство».

Скелі овіяні легендами про скарби Олекси Довбуша, якого кличуть українським Робін Гудом. Його опришки, як оповідають, переховувалися тут у 18 сторіччі. А цілий печерний комплекс оточують природні скарби.

Замки, які не показують туристам 

Старосільський замок 

фото: uahistory.info

Замок знаходиться у селі Старе Село Пустомитівського району. Це пам’ятка архітектури XVI-XVII ст. Завдяки своїй площі у 2 гектара вважається найбільшим на Львівщині.

П’ятикутний оборонний замок князів Острозьких побудований у 1584-1589 роках за участі архітектора Амвросія Прихильного. Був відновлений у 1642 і 1654 роках у стилі східноєвропейського пізнього ренесансу. Мури, заввишки 14-16 метрів, завершені аттиком, оздобленим аркатурою, а фронтони башт увінчані бароковою різьбою по камені (до нашого часу збереглося лише три вежі). У 2010 році Старосільський замок передали в концесію на 49 років. Концесіонер обіцяв вивести пам’ятку з аварійного стану, відновити одну з веж, а до кінця 2015 року – ввести об’єкт в експлуатацію. Замок мав функціонувати як туристично-відпочинковий центр. Але роботи так і не почалися.

Свірзький замок

фото: vsviti.com.ua

Свірзький замок називають найромантичнішим замком Львівщини. Він був побудований на високому пагорбі над річкою в XV столітті і належав знатному шляхетського роду Свірзьких. У XVII столітті він перейшов у володіння графа Цетнера, який його зміцнив і перебудував. У такому вигляді замок і зберігся до теперішнього часу.

У фільмі «Д'Артаньян і три мушкетери» Свірзький замок грає роль Бетюнського монастиря, в якому отруїли Констанцію.

Сьогодні замок стоїть пусткою, постійно в ньому знаходиться тільки охоронець. Коли туристи висловлюють наполегливе бажання пройтися по князівським коридорах, охоронець відкриває для них двері в історію.

Проте, у суботу, 20 жовтня, Свірзький замок відкриє свої двері усім охочим. У межах проекту «Замок Свірж: Генеза» безкоштовну екскурсію проведе дослідниця, яка дізналася досі невідомі деталі існування замку XV ст. У зруйнованих стінах споруди влаштують модерну виставку. Це будуть інсталяції, старі фото, роботи Володимира Костирка і архівні документи. На гостей чекатиме прогулянка територією.

Кам’яні міста

Стільсько

фото: iloveukraine.com.ua

Село Стільсько розташоване за 10 км на схід від районного центру Миколаєва на Дністрі. Стільсько – це не просто село на Львівщині, це столиця цілої чималої країни, точніше колись існуючої – Білої Хорватії. А зараз тут на чималій площі розкинуто Стільське городище, яке є найбільшим серед усіх йому подібних давньослов’янських об’єктів.

Тут збереглися чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти і навіть жертовники (трапляються жертовні ями). Стільське городище – центр цього вихорі історії, площа 15 гектарів, а оборонні стіни сягають аж 10 кілометрів. Кажуть, що під усім цим існує ще й підземне місто. Доказ – підземні лабіринти. Для любителів музейних експонатів, у Стільську відкритий Етнографічний музей, що розташований у приміщенні школи. Тут близько 460 експонатів, пов’язаних з історією поселення.

Тустань

фото: uk.wikipedia.org

В селі Урич розташований музей історії міста-фортеці Тустань, який працює щоденно. Окрім цього в можна відвідати дерев’яну церкву 1911 року, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Унікальність Тустані – у забудові, яка існувала на скелях багато століть тому. Археологи з’ясували: споруджуючи неприступну дерев’яну фортецю, древні майстри використовували заглиблення в камені для закріплення дерев’яних конструкцій. Дерева давно немає, а сліди в камені збереглися й досі. Сучасники не втрачають надії у майбутньому повністю відбудувати унікальну фортецю.

Також у Тустані найбільше у всіх Карпатах, майже три сотні, наскельних зображень-петрогліфів. Здебільшого, це солярні знаки – символи Сонця, зображені у вигляді кіл, дисків, спарених і концертних кіл. Раніше, Урицькі скелі використовували як святилище. Тут можна побачити вершника на коні, вовка і лося, які виконані в однаковій техніці. Та найцікавішим є двометрове зображення людського обличчя, викуте на скелі. Риси цього обличчя відтворені місяцеподібними заглибленнями, тому повіки прикриті. Вважають, що цей комплекс є святилищем астрономічно-календарного типу, пов’язаного з рухом сонця.

У мандрівку до Унівської лаври

фото: flickr.com/Minarge

У селі Унів Перемишлянського району зберігся маловідомий, однак надзвичайно цікавий оборонний монастир. Відома ця святиня як Свято-Успенська Унівська Лавра Студійського уставу. А заклали середньовічний храм, імовірно, в XV столітті, хоча й відомо, що тут були старіші будівлі. Це підтверджує й те, що вже від XIV століття тут розташовується центральна обитель Галицької єпархії, яка перебувала в Уневі до XVIII століттія.

Окрім монастиря-фортеці, в Уневі є старовинний чернечий цвинтар та каплиця святого Івана Хрестителя. А в самому храмі можна оглянути відновлені розписи, які були зроблені іконописцями на початку XX століття. Варто додати, що цей монастир – єдина Лавра в Львівській області.

Гриби люблять гори 

Вид з гори Пікуй

На Львівщині, як і в інших місцях Карпат, є багато місцин, куди піти за грибами. Тут їх можна збирати мішками. Але люблять вони лісисті гірські місця. Рекомендуємо їхати в Старосамбірський, Турківський, Сколівський райони.

Вважається, що найбільше грибів у селах Дубина, Східниця, Славське, в селі Лихобора поблизу гори Пікуй. Водяться в лісах Львівщини підосичники, підберезники, опеньки і, звичайно ж, білі гриби. До речі, Східниця і Славське – відомі курорти, і можна поєднати грибне полювання з чудовим відпочинком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: