Свірзький замок з 500-літньою історією відкрив свої двері для туристів (фоторепортаж)

IMG_7783

Сьогодні, вперше після багатьох десятиліть Свірзький замок відкрив тематичну кураторську виставку та відкрив власні двері для відвідувачів.

Журналісти Дивись.info побували у Свіржі на відкритті замку.

Виставка триватиме до початку зими, відвідати її можна безкоштовно з четверга по неділю з 11.00 до 17.00. Враховуючи те, що виставка кураторська, екскурсії проводять за попереднім записом. Деталі дивіться тут.Надалі за попередньою інформацією замок має відновити прийом туристів на постійній основі навесні, коли погода стане більш теплою.

Це стало можливим завдяки підтримки Українським культурним фондом розробки проекту ревіталізації замку та території, на якій він розташований. Про це розповіла Віце-президент національної спілки архітекторів України, керівник проекту Олена Олійник. Саме спілка опікується замком з 70-х років минулого століття.

«На цьому етапі ми плануємо зробити тільки попередні роботи й зробити програму подальшої ревіталізації та пристосування. Тому що коли ми дослідили горища і підвали, виявилося, що ресурс замку величезний, - розповідає пані Олійник. - І величезний тут потенціал. Горища можна використовувати під експозиційні цілі, можна використовувати підвали, величезний пласт можливостей відкриває територія навколо замку - тут можна проводити різні акції, використовуючи навіть саму поверхню озера! І для нас дуже важливими будуть зведення усіх наших досліджень і надалі пошук коштів. У цьому будемо орієнтуватися на меценатів».

За словами пані Олійник, розробку проекту і ще низку заходів, зокрема, виставку, покриває грант від Українського культурного фонду, а це - 500 тисяч гривень. Вже наприкінці листопада у Києві презентують велику концепцію ревіталізації замку. Водночас, самі роботи обійдуться куди дорожче. За грубими підрахунками, лише заміна даху (а тут потрібні капітальні роботи) обійдеться й майже мільйон гривень.

«Це повноцінний проект, який розрахований на те, аби розробити концепцію ревіталізації, тобто відродження цього замку. І працюють над цим проектом не тільки архітектори та інженери, а так само екологи і ландшафтні дизайнери», - розповіла програмний координатор проекту Анастасія Камалдінова. Й додала, що зараз на часі не лише вивчити місцеву флору й фауну (адже у замку, наприклад, мешкають 140 сімей червонокнижних кажанів), а й зробити інвентаризацію дерев колись розкішного замкового парку.

Нинішня виставка поєднує історичну та мистецьку складову. Історичними дослідженнями зокрема займалася історик, кураторка проекту Наталія Матлашенко. Вона ж проводить екскурсії замком, розповідаючи про те, як споруда дивовижним чином збереглася та які господарі в неї були.

 

Мистецькою частиною опікується куратор Павло Гудімов та "Я Галерея". Під час відкриття замку він зазначив, що в Україні дуже легко загубити подібні об'єкти, а цей проект на пару кроків віддалив Свірзький замок від такої долі.

«Важливо сказати, що крім архітектурної та історичної складової є дуже важлива та складова, як сьогодні зробити пристосування, адаптацію під сьогоднішні культурні умови, туристичні умови таких пам'яток. В Україні не є велика кількість прикладів, коли якісь інноваційні ідеї стають частиною якогось  дуже історичного проекту-спадщини», - вважає Гудімов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: